Home / National / ADAKAH MEREKA YANG MENINGGAL DUNIA KERANA C0VID-19 DIANGGAP M4TI SYAHID?

ADAKAH MEREKA YANG MENINGGAL DUNIA KERANA C0VID-19 DIANGGAP M4TI SYAHID?

Soalan

Assalamualaikum saya ada satu persoalan yang timbul. Benarkan mereka yang meninggal dunia kerana jangkitan c0vid-19 ini termasuk di dalam kategori m4ti syahid dan tidak perlu dimandikan. Mohon penjelasan pihak mufti. Sekian terima kasih.

Ringkasan Jawapan

Jawapan pada persoalan ini sebenarnya telah dibincangkan dalam artikel IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-473: ADAKAH MEREKA YANG MENINGGAL DUNIA KERANA C0VID-19 DIANGGAP M4TI SYAHID?

Di sini kami k0ngsikan sekali lagi isu ini. Kem4tian kerana jangkitan wabak c0vid-19 dikategorikan sebagai syahid di akhirat dan ganjaran tersebut akan diberikan di akhirat kelak. Oleh itu, jenazah mereka hendaklah dimandikan serta disolatkan sepertimana biasa. Walau bagaimanapun dalam fiqh ada dibincangkan oleh fuqaha mana-mana jenazah atas sebab-sebab tertentu yang boleh membawa mudarat kepada orang hidup maka tidak perlu dimandikan tetapi ditayamumkan dan jika tayammum pun tidak dapat dilaksanakan pada pandangan pakar maka gugurlah kedua-dua tuntutan itu. Ini akan tertakluk kepada perkembangan semasa situasi c0vid 19 di negara kita yang mana pihak-pihak berkaitan akan meneliti dari semasa ke semasa dan SOP pengurusan jenazah akan diperkemaskan berasaskan situasi.

sumber: Islamituindah

Newshub24 tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peibadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com

About admin

Check Also

Perginya seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah

Kisah p3mergian seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah. Dikhabarkan beliau banyak membantu rakan setugas …

Leave a Reply

Your email address will not be published.