Home / National / AMALAN YANG AKAN MENERANGI ALAM KUBOR

AMALAN YANG AKAN MENERANGI ALAM KUBOR

DALAM sebuah hadis qudsi Allah SWT berkata kepada Nabi Musa as bahwa Allah memberikan kepada umat Nabi Muhammad SAW dua cahaya, yang dengan dua cahaya itu dapat menutupi dua kegelapan. Maka Nabi Musa bertanya apakah dua cahaya dan dua kegelapan itu? Allah menjawab bahawa dua cahaya itu adalah cahaya Ramadhan dan cahaya Al-Quran , sedangkan dua kegelapan itu adalah kegelapan di alam kub0r dan kegelapan di hari qia’m4t…

Memang banyak perkara yang boleh kita lakukan dan berguna untuk menerangi alam kub0r kita kelak. Namun ada beberapa perkara yang pada kesempatan ini akan kita bahas.

Saya tertarik berkongsi ilmu kepada sahabat pembaca mengenai 7 perkara yang boleh menerangi kub0r kita kelak yang semuanya telah termaktub didalam kitab suci Al-Qur’an.

Saya mengambil sumbernya dari kitab Durrotun Nashihin pada bab yang menerangkan zikir dan tauhid oleh Usman Al Khaibawi. Telah dikatakan dalam Al-Qur’an 7 perkara yang dapat menerangi kub0r. Diantaranya ialah:

7 perkara yang dapat menerangi kub0r
1. Ikhlas Dalam Beribadah. Seperti dalam firman Allah: Ertinya: “Dan tidaklah mereka itu diperintah melainkan untuk beribadah kepada Allah serta berlaku ikhlas kepadaNya dalam urusan agama“.

2. Berbuat Baik Kepada Kedua Orang Tua. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Dan sembahlah olehmu sekalian kepada Allah dan jangan menyekutukanNya dengan sesuatupun dan kepada kedua orang tua berbuat baiklah“.

3. Bersilaturahim. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Dan berikanlah kepada yang berhubungan kerabat akan haknya“.

4. Jangan Mengsia-siakan Umurnya Untuk Berbuat Dur’haka. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Takutlah kamu sekalian kepada hari di waktu mana kamu sekalian dikembalikan kepada Allah“.

5. Jangan Menuruti Ha’wa Naf’su. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Dan adapun orang yang takut pada kedudukan atau kebesaran Tuhannya dan dia boleh menahan dirinya dari ha’wa naf’su, maka sesungguhnya syurga adalah menjadi tempat tinggalnya“.

6. Bersungguh-sungguh Dalam Beribadah dan Taat Kepada Allah. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Dan bersegeralah kamu sekalian mohon ampunan kepada Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seperti luas beberapa langit dan bumi disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa kepada Allah“.

7. Memperbanyak Dzikir atau Ingat Kepada Allah. Allah SWT berfirman: Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, berdzikirlah kamu sekalian kepada Allah dengan dzikir yang sebanyak-banyaknya dan bertasbihlah kepadaNya pagi dan petang“.

Nabi SAW bersabda: Ertinya:

“Dzikir yang paling utama adalah “Laa ilaaha illallaahu” tiada Tuhan selain Allah. Dan doa yang paling utama adalah “Alhamdulillah” segala puji bagi Allah“.

Nabi SAW bersabda: Ertinya:

“Alhamdulillah adalah pokok syukur (kepada Allah); maka tidak dianggap bersyukur kepada Allah seorang hamba yang belum memuji kepadaNya“.

Itulah beberapa hal yang dapat menjadi penerang di alam ku’bur kelak rumah kita selepas dunia. Demikian ulasan singkat mengenai 7 Perkara Yang Dapat Menerangi Alam Ku’bur.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada sidang pembaca sekalian. Dipersilakan untuk share agar lebih ramai yang mendapat manfaat. Wassalam…

sumber: kataustaz

newshub24 tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peibadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com

About admin

Check Also

24 orang anaknya pelajar sekolah pondok dan terlibat dengan pertandingan Hafazan al-Quran

Perkongsian kisah kejayaan ibubapa berjaya mendidik 24 orang anaknya dengan didikan agama Islam. Subhaanallah, 24 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.