Home / National / Bukan mahu melarikan diri, namun, ujian yang menimpa – FBI

Bukan mahu melarikan diri, namun, ujian yang menimpa – FBI

KUALA LUMPUR: Tiada sekelumit niat pun dalam hati bekas penyampai radio Hot FM, Faizal Ismail, 45, merahsiakan kepulangannya ke tanah air, Julai tahun lalu, selepas melanjutkan pengajian peringkat sarjana di Universiti Cardiff, United Kingdom (UK) pada 2019.

Sebaliknya, Faizal atau terkenal dengan panggilan FBI menededahkan ketika itu, keadaan dirinya tidak mengizink4n untuk bercerita.

Akui Faizal, dia bukan mahu mel4rikan diri, namun, ujlan yang menimp4, menyebabkan dia enggan melayan panggilan telef0n, malah, lebih te.ruk, tidak berkeinginan keluar rumah melihat dunia.

Selain itu, Faizal mahu meng3lak di f!tnah atau mencetvs salah sangka dalam kalangan n3tizen yang tidak tahu situasi sebenar menimp4 dirinya.

Lantas, Faizal mem0h0n maaf kepada kenalan dan media yang cuba menghubungi namun gag4l mendapat jawapan, sekembalinya ke tanah air.

Sehinggalah ketika tampil ke udara melalui stesen radi0, Zayyan, perkhabaran bekas penyampai radi0 p0pular ini diketahui ramai, baru-baru ini.

Faizal kini membuka saluran TV digital, Hidayat TV bersama Khairil Rashid yang akan dilancarkan secara rasmi pada 2 September ini.

“Saya sedia berk0ngsi sedikit mengenai keadaan diri ini dengan stesen radi0 Zayyan kerana mereka tahu kegiatan saya menyertai jemaah tabligh.

“Tetapi saya tidak sangka perkongsian itu vlral. Sebenarnya, saya t4kut untuk bercerita. Jadi, sebelum itu, saya banyak berdoa kepada Allah agar tidak timbul apa-apa atau saya bercerita perkara tidak sepatutnya.

“Sebenarnya, apa yang berlaku, saya terima ujlan tidak boleh tidur di mana tidak tahu apa puncanya. Jiwa asyik rasa g3lisah, seolah-0lah ada sesuatu tidak kena sehingga saya t3rtekan.

“Mungkin disebabkan mas4lah ganggvan tidur menyebabkan saya tidak sihat, rasa seperti bukan diri saya. Saya tidak mahu keluar rumah, berat badan svsut dan perkara itu berlanjutan selama tujuh bulan,” katanya kepada BH Online.

Akui Faizal, sejak berada di UK, beliau sudah tidak sedap hatl.

“Saya rasa lain macam… Selepas berbincang dengan emak dan ayah, akhirnya, saya buat keputusan pulang ke Malaysia.

“Saya balik dalam keadaan kehil4ngan tenaga. Sebelum pulang, beberapa kali saya ke h0spital untuk membuat pemeriksaan.

“Namun, Alhamdulillah dokt0r beritahu tiada masalah kesihatan lain,” katanya.

Tambah Faizal, selain berdepan masalah diri tidak k3ruan, kepulangannya memberi rahmat apabila dapat berjumpa bapa buat kali terakhir. Insan tersayang itu mennggal dunia, Jun lalu.

Faizal bersyukur dapat menyempurnakan urusan p3ngebumian bapa daripada solat j3nazah hingga dik3bumikan di liang lahad.

Faizal berkata, sebaik tiba di Malaysia, dia berusaha mendapatkan nasihat d0ktor dan pakar agama sebagai kaedah alternatif selama tujuh bulan.

Melalui ustaz, Faizal dibekalkan amalan zikir dan dinasihatkan menjaga solat lima waktu sebagai usaha pulih daripada keadaan dialaminya itu.

“Ustaz berpesan agar solat pada awal waktu dan berjemaah. Namun, berikutan ketika itu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, saya tidak dapat menunaikan solat di masjid.

“Dalam keadaan diri yang tiada tenaga, saya cuba amalkan sebaik mungkin pesanan ustaz. Saya belajar untuk ist!qamah dan nekad mengubah diri serta menjaga hubungan dengan Allah.

“Selama ini, bukan saya tidak solat, tetapi bukan seperti apa yang dilakukan sekarang. Dahulu saya alp4, apabila sibuk dengan kerja, saya t0lak solat ke tepi dan selesaikan kerja dahulu.

“Sekarang, selain menjaga solat awal waktu, saya banyak amalkan zikir dan membaca al-Quran,” katanya.

Faizal gembira melihat perubahan isteri dan anak-anaknya sudah mampu menghafal pelbagai surah.

Selepas f0kus dengan saranan ustaz, Faizal mula nampak jalan keluar kepada mas4lah yang membelenggu sejak akhir tahun lalu.

“Ustaz kata mungkin itu peluang yang ingin diberi kepada saya agar ingatkan Allah. Mula-mula, saya mengaku rasa berat untuk amalkan apa yang ustaz cakap.

“Namun, lama-kelamaan, perkara itu jadi ringan dan saya semakin suka melakukannya.

“Malah, saya lihat seakan ada suatu keajaiban apabila saya mengikut nasihat ustaz. Memang sebelum ini, setiap hari saya berdoa agar Allah berikan saya jalan keluar.

“Saya tidak mampu lagi berada dalam keadaan kemurungan kerana ada anak dan isteri yang perlu diberi perhatian,” katanya.

Faizal berkata, dia tidak boleh tert3kan untuk tempoh lama di mana dahulu, setiap hari dirinya diburv rasa pvtus asa, ke.cewa dan me.nangis.

“Jadi, setiap hari, saya bangun pagi mengerjakan solat tahajud dan fokus memanjatkan doa agar Allah menunjukkan jalan keluar,” katanya.

Biarpun menganggap du.gaan yang diterimanya berat, namun, melihat dari sudut po.sitif, Faizal bersyukur kerana ia membuka jalan untuk menjadi umat yang lebih taat hingga menyertai jemaah tabligh.

Sebelum ini, akui Faizal, dia agak skep.tikal dengan kumpulan tabligh. Malah, sering men.gelak setiap kali dihampiri ahli jemaah itu.

“Jika tidak kerana jemaah tabligh, mungkin sehingga hari ini saya masih berkurung di rumah dan belum sedia untuk bergaul dengan masyarakat.

“Mungkin inilah jalan keluar yang saya pinta selama ini. Dalam keadaan saya tidak tahu apa-apa, tetapi ada keazaman untuk keluar daripada masalah yang membelenggu diri… Allah tunjukkan jalan keluar,” katanya.

Faizal berkata, perkenalannya dengan jemaah tabligh bermula apabila dirinya dihubungi seorang rakan.

“Semua ini berlaku secara tidak sengaja. Saya dihubungi rakan yang tahu mas4lah saya. Dia memberi maklumat mengenai kumpulan tabligh yang akan pergi ke Batang Kali, Selangor.

“Kebetulan ketika itu, saya ada di Batang Kali untuk berubat. Jadi, saya ambil peluang sertai mereka. Di situ saya berjumpa Khairil Rashid, DR Sam, Datuk Nash dan Ali XPDC.

“Walaupun itu kali pertama saya menyertai jemaah tabligh tetapi banyak pengisian yang saya peroleh selama tiga hari,” katanya.

Faizal mengaku perasaan cukup berbeza apabila bersama jemaah tabligh berkenaan yang dipimpin Ustaz Khan Daie.

“Tazkirah disampaikan benar-benar membuka hati dan minda saya. Mungkin inilah hikmah yang Allah ingin tunjukkan.

“Selama ini mungkin saya banyak terclcir. Selama ini kita cakap kenal Dia. Tetapi kita tidak betul-betul laksanakan tanggungjawab kepada-Nya.

“Jadi mungkin ini adalah teguran daripada-Nya agar saya kembali kepada fit.rah,” katanya.

Faizal berkata, apabila mendahulukan agama berbanding soal dunia, dia dapat merasakan perjalanan hidup disusun cantik.

Bukanlah bermaksud mahu membvang dunia, namun, Faizal kini lebih mengutamakan amalan akhirat berbanding duniawi.

Faizal bertambah ser0nok dapat berk0ngsi ilmu dengan isteri dan anak-anak. Lebih menggembirakan hati, isterinya semakin berubah selepas melihat apa yang berlaku kepada dirinya. Anak lelaki mereka yang berusia 10 tahun kini mampu menghafal pelbagai surah.

“Apa yang berlaku sangat baik dan ajaib. Apabila kita semakin mendekatkan diri dengan Allah, Dia akan susun hidup kita.

“Bukan hendak kata masalah saya selesai sepenuhnya, tetapi, Alhamdulillah, selesai satu persatu. Malah, hidup keluarga saya juga lebih tersusun.

“Saya mula yakin untuk keluar rumah sejak mengikut jemaah tabligh. Kalau dahulu, saya sentiasa bimbang untuk keluar sehingga tujuh bulan terperap di rumah.

“Namun, sejak menyertai tabligh, saya beroleh keyakinan untuk berjumpa orang dan sudah kembali bekerja,” katanya.

Faizal dan sahabatnya, Khairil Rashid aktif melakukan kegiatan dak.wah bersama jemaah tabligh.

Faizal yang kini mengendalikan program bual bicara La Tahzan di stesen TV AlHijrah mengaku menerima banyak tawaran mengendalikan program televisyen (TV) berbentuk hiburan dan menjadi penyampai radio.

Namun, Faizal terpksa meno.lak dengan cara baik dan enggan hidupnya ber.p4tah semula kepada asal.

“Saya sudah nekad mendekatkan diri dengan Allah. Saya tidak mahu berp4tah balik melakukan perkara yang sama seperti dahulu.

“Saya mahu tukar kepada suasana yang sentiasa mendekatkan diri dan mengingati Allah,” katanya.

Akui Faizal, sebelum ini, Astro Ria menawarkan dirinya mengendalikan program hiburan, namun, ditolak atas niat mahu berubah.

“Biarpun ketika itu, saya tidak tahu nasib dan masa depan saya, namun, saya yakin Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik,” katanya yang menganggap tawaran TV AlHijrah adalah hadiah daripada Allah.

Bercerita mengenai idea pembukaan saluran TV digital, Hidayat TV bersama Khairil, Faizal berkata, idea itu lahir secara spontan ketika keluar bersama jemaah tabligh.

“Ketika kami berdakwah, ustaz bertanya kenapa tidak diwujudkan platform digital kerana kami masing-masing ada latar belakang dunia penyiaran.

“Jadi dari situlah tercetusnya idea Hidayat TV. Hasrat kami dipermudahkan apabila ada pihak sudi membiayai kos penubuhan.” katanya.

Faizal berkata, mereka meminta bantuan Presiden Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia (IRAMA), Ayob Abd Majid untuk membantu mengasaskan stesen TV digital itu selain Amar Asyraf yang bertindak sebagai penerbit.

“Hidayat TV adalah platform dakwah digital yang menampilkan dakwah secara santai. Apa yang kami pelajari dan tazkirah yang disampaikan ketika mengikuti jemaah tabligh dikongsikan di saluran itu.

“Selain itu, kami mengundang artis yang sudah berhijrah untuk berkongsi kisah mereka seperti Nabil Ahmad, Saharul Ridzwan, Aliff Aziz dan ramai lagi,” katanya.

Faizal bersyukur, majlis bacaan Yassin untuk Allahy4rham Siti Sarah dan artis yang uzur mendapat perhatian Duta Besar Malaysia ke Azerbaijan, Datuk Yubazlan Yusof yang berminat mengaturkan majlis sama untuk pejabat kedutaan Malaysia di luar negara bagi siaran Hidayat TV.

Memiliki empat cahaya mata iaitu Nur Khairina, 19, Muhammad Khalish Iman, 10, Khayla Nur Iman, 8, dan Qalisya, 4, hasil perkahwinan dengan Nor Azlina Ahmad Din.

Hidayat TV boleh diakses melalui Facebook Hidayat TV yang akan dilancarkan secara rasmi pada 2 September ini.

Meraih trofi Penyampai Radio Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) sebanyak enam kali iaitu dari 2007 hingga 2012.

Sumber gambar dan artikel :bharian via Diari Viral

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *