Home / National / DISEBALIK KEJAYAAN T4L!BAN, INI FAKTA YANG PERLU KITA TAHU..

DISEBALIK KEJAYAAN T4L!BAN, INI FAKTA YANG PERLU KITA TAHU..

KEHEBATAN T3NTERA T4LIBAN GAGALKAN RIS!KAN 4S TAHAP TERTINGGI

Pada 11 Ogos lalu, sumber perisikan 4merika Syarikat (4S) mengandaikan T4liban akan mengep0ng Kabul dalam masa 30 hari, seterusnya men4wan ibu negara Afgh4nistan itu dalam tempoh 90 hari. Sumber itu ketika memberitahu Reuters berkata, tempoh masa itu mungkin lebih panjang, jika t3ntera kerajaan menentang kemaraan kumpulan itu.

Ketika itu, T4liban sudah menguasai 65 peratus daripada negara berkenaan termasuk 11 ibu kota wilayah. Tindakan kumpulan itu amat pantas ketika 4S mula mengundurkan t3nteranya secara besar-besaran dari Afgh4nistan sejak 1 Mei lalu selepas 20 tahun berp3rang di negara berkenaan.

Pent4gon pada masa sama menyifatkan tiada sebarang ‘anc4man pasti’ kepada Kabul. Namun, apa yang terjadi adalah sebaliknya. Hanya dalam tempoh 10 hari, T4liban berjaya men4wan ibu negara itu. Apa yang lebih mengejutkan, Kabul dit4wan dengan hampir tanpa sebarang pert3mpuran.

Ia sekali gus menyaksikan T4liban kembali menguasai negara itu iaitu dua minggu lebih awal sebelum 31 Ogos iaitu tarikh akhir pengunduran sepenuhnya t3ntera 4S. Ia seakan-akan memadam episod p3rang 20 tahun yang menyaksikan 6,000 t3ntera 4S dan lebih 100,000 rakyat Afgh4nistan terkorban dan menelan kos lebih 4S$2 trilion di pihak 4S.

Sehari sebelum Kabul dit4wan pada Ahad minggu lalu, kerajaan pimpinan Perdana Menteri Ashr4f Ghani menegaskan bahawa situasi di Kabul adalah terkawal. Namun, selepas T4liban menakluk Kabul, Ghani sebenarnya sudah melarikan diri ke 3miriah Arab Bersatu (UA3).

Menurut Ghani, tindakan itu adalah untuk mengelak pertump4han dar4h yang lebih dahsyat.

Liputan CNN pula menunjukkan pejuang T4liban yang berada di depan Kedutaan 4S yang sudah kosong. Menurut ketua koresponden antarabangsanya, Clariss4 W4rd, tidak pernah dapat dibayangkan bahawa perkara itu akan berlaku. Wanita itu yang memakai abaya hitam dan berhijab turut menemu bual t3ntera kumpulan berkenaan.

Pada masa sama, masyarakat antarabangsa dikejutkan dengan foto dan video amatur yang menunjukkan penduduk Kabul bergegas ke lapangan terbang. Mereka terpaksa mencerob0h kawasan tarmac (landasan terbang yang menempatkan pesawat) dalam usaha saat akhir untuk keluar dari tanah air.

Ada juga mencerob0h skybridge (jambatan yang menghubungkan terminal dengan pintu pes4wat), malah ada yang sanggup bergadai nyawa dengan berpaut pada kapal terbang t3ntera 4S yang mahu berlepas dari landasan. Ia seolah-oleh untuk meraih ihsan meskipun mereka mengetahui tindakan itu hanya sia-sia.

Jadi, apa yang sebenarnya menyebabkan T4liban mampu merampas semula negara itu dalam tempoh singkat?

Felo kanan di Yayasan untuk Pertah4nan Demokrasi, Bill Roggi0 ketika bercakap kepada CNBC berkata, ia sebenarnya berpunca daripada kegagalan per!sikan 4S. Menurutnya, kegagalan itu menyebabkan T4liban kembali men4kluk Afghan!stan.

“Ini adalah kegagalan r!sikan tahap tertinggi,” katanya pada program Squawk B0x Asia menerusi saluran berkenaan.

Selain itu, beliau menyamakan kegagalan itu terburuk selepas T3t Offensive ketika P3rang Vietn4m yang merujuk kepada ser4ngan mengejut t3ntera Vietn4m Utara terhadap 100 bandar dan outpost di Vietn4m Selatan pada Januari dan Februari 1968.

Roggi0 berkata, T4liban menerusi kedudukan dan mengguna pakai asetnya, merancang dan melaksanakan s3rangan bes4r-besaran sejak awal Mei sebelum melaksanakan s3rangan terakhir sedangkan pegawai 4S meramalkan kerajaan dan t3nteranya mampu mengekang usaha itu untuk tempoh antara enam bulan sehingga setahun.

Semua itu sudah menjadi sejarah. Realitinya, T4liban kini kembali m3merintah negara dengan kira-kira 38 juta penduduk itu. Hanya masa akan menentukan sama ada r3jim baharu ini akan berpegang kepada janjinya untuk tidak mengulangi apa yang pernah dilakukan ketika mentadbir negara itu lebih dua dekad lalu.

Sumber gambar dan artikel: Harian Metro (https://www.hmetro.com.my/rencana/2021/08/744935/kegagalan-risikan-tahap-tertinggi)

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami di https://www.facebook.com/cantikyangabadi

 

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *