Home / National / Dua Rakyat Malaysia Akan Didakwa di Stesen Tentera Laut A.S, Cuba, Esok. Dikatakan Terlibat Dalam Trag3di…

Dua Rakyat Malaysia Akan Didakwa di Stesen Tentera Laut A.S, Cuba, Esok. Dikatakan Terlibat Dalam Trag3di…

KUALA LUMPUR: Dua rakyat Malaysia yang didakwa terlibat trag3di peng.eb0man di Indonesia 19 tahun lalu, akan di.dakwa di Mahkamah Ten.tera, Stesen Ten.tera L4ut Amerik4 Syarikat (A.S) di Teluk Guantanamo, Cuba esok.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pejabat Suruhanjaya T3ntera A.S. Mohamad Nazir Lep, 45, dan Mohammed Farik Amin, 46, sebelum ini dijadualkan di.dakwa pada Februari lalu, tetapi di.tunda akibat pand3mik C0VID-19.

Nazir dan Farik antara ahli Jemaah Islamiyah yang di.tahan di kem berkenaan sejak tahun 2006 bersama d4lang trag3di penge.boman itu, Encep Nurjaman dari Indonesia atau dikenali sebagai H4mbali.

Dalam kejadian 12 Oktober 2002, 202 orang m4ut selepas sebuah kelab malam di Bali, Indonesia dib0m anggota kumpulan terbabit. Manakala pada 5 Ogos 2003, Hotel JW Marriot, Jakarta pula disasarkan mengakibatkan 12 orang m4ut dan puluhan yang c3dera.

Kedua-dua rakyat Malaysia itu dikatakan berperanan sebagai pembantu kepada Ham.bali dan pernah dilatih oleh Al.Qa3da.

Kedua mereka berdepan sembilan per.tuduhan, manakala Ham.bali pula berdepan lapan per.tuduhan.
Antaranya berkaitan peranan mereka dalam s3rangan tersebut, k0nspirasi, percubaan mem.bun0h, pem.bun0han, dengan sengaja menyebabkan ke.cederaan, ter.r0risme, dan meny3rang 0rang aw4m.

Sumber gambar dan artikel: Astro Awani

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *