Home / National / Golongan Manusia Yang Dijanjikan Bebas Dari Azzab Kubor

Golongan Manusia Yang Dijanjikan Bebas Dari Azzab Kubor

M4ti itu bukan perkara mudah, der1ta bermula sejak saat bercer4inya ruh dari badan kemudian tatkala jasad dimandikan kemudian berterusan hinggalah kita ditinggalkan berseorangan di dalam tanah tanpa peneman, setelah ditinggalkan der1ta itu tidak tamat di situ sahaja tapi akan ia merupakan permulaan kepada der1ta baru yakni segala sekksa di alam kubor. Namun begitu segalannya mudah bagi mereka yang cukup amal kebaikannya dan sempurna segala ibadahnya….

Rasulullah SAW berpesan sesungguhnya kub0r adalah rumah pertama dari rumah diakhirat, siapa yang selamat didalamnya maka apa yang selepasnya lebih mudah baginya, apabila dia tidak selamat didalamnya apa yang selepasnya lebih buruk darinya. Ada golongan manusia yang dikurniakan satu kerahmatan oleh Allah SWT kepada mereka, apabila suasana di alam kub0r itu di dalam keadaan yang menakutkan, tiba-tiba mereka terlepas daripada pertanyaan oleh malaikat Mungkar & Nakir.

Rajah diatas ni adalah peta kedudukan kita di dalam keseluruhan 14 perhentian termasuk perhentian terakhir yakni syurga dan ner4ka, jangan salah faham. Alam kubor bukanlah perhentian terakhir kita sebaliknya merupakan perhentian ke-4 kita setelah alam dunia. Selagi tidak berlakunya qi4mat maka duduklah kita dalam kub0r sambil disekksa ataupun diberi layanan selesa…

Berdasarkan hadis Rasulullah SAW memang terdapat beberapa golongan yang tidak disoal di dalam kub0r, antaranya adalah :

Murabit

Murabit adalah mereka yang menjaga keselamatan sempadan negara Islam,kubu pertahanan dan mempertahankan negara sama ada di darat, laut dan udara. Mereka adalah polis, pegawai keselamatan, tenterra dan lain-lain yang menjaga keselamatan orang lain daripada ancamman bahaya pihak musoh dengan niat kerana Allah. Mereka adalah golongan yang amat beruntung kerana berpeluang untuk beroleh nikmat keistimewaan ini.

Riwayat daripada Salman al-Farisi, Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang hidupnya berjaga-jaga kerana menghalang terhadap serangan mu’suh di perbatasan iaitu mereka yang berjuang di jalan Allah sehari semalam itu lebih baik daripada berpuasa sebulan dengan melakukan qiam pada setiap malam. Sekiranya dia ma’ti maka dia akan diberikan ganjaran atas tugasan yang dilakukannya itu. Diberikan ganjaran rezeki dan selamat daripada fitnah dalam kub0r”. (Riwayat Muslim)

M4ti Syahid

Golongan ini terdiri daripada seseorang yang m4ti syahhid ketika berperrang antara orang Islam dan kapir. Rasulullah bersabda, sesorang yang m4ti syahhid disisi Allah mendapat 6 perkara. 6 keistimewaan syahhid adalah diampunkan baginya pada awal darrahnya terpancot, dapat melihat tempat di dalam syurga, dihindarkan dari azzab kubor serta mendapat keamanan daripada ketakvtan besar (hari qia’mat),diberi mahkota kehormatan daripada batu yang paling baik di dunia serta isinya dan dikahwinkan dengan 72 bidadari dan dapat memberi syafaat kepada 70 orang daripada saudara maranya. (Riwayat al-Tirmidzi dan Ibn Majah)

Sering kita dengar orang mendoakan semoga menenggal dalam keadaan khusnul hotimah (menenggal dalam keadaan baik), salah satu cara meneggal yang baik adalah m4ti sya’hid, berikut adalah beberapa kategori orang yang m4ti sya’hid menurut hadits, sbb :

Hadits riwayat Ahmad dan Nasa’i :

Menenggal terkena wabah penyakkit (Al Math’un)
Menenggal karena tenggelam
Menenggal karena s4kit radang selaput dada (sebagian mengatakan paru-paru)
Menenggal karena s4kit perut (Al Mabthun)
Menenggal karena terb4kar
Menenggal karena ditimpa reruntuhan/longsor
Wanita Menenggal saat mengandung (sebagian mengatakan melahirkan)
Hadits riwayat Ahmad dan Tirmidzi :

Menenggal terbu’nuh karena membela hartanya
Menenggal terbu’nuh karena membela agamanya (fi sabilillah)
Menenggal terbu’nuh karena d4rahnya
Menenggal terbu’nuh karena membela keluarganya
Orang yang ma’ti Sy4hid tidak perlu dimandikan :

Sabda Rosulullah Saw, “Jangan kalian memandikan mereka (orang yang m4ti sya’hid dalam Jih4d) karena setiap luk4 dan setiap d4rah akan mengeluarkan minyak beraroma kasturi di Hari Ki4mat” (HR. Ahmad)

Mengamal surah al-Mulk

Surah Al-Mulk wajar diamalkan terutamanya sebelum tidur, selepas ataupun sebelum menunaikan solat sunat Witir. Rasulullah saw menganjurkan surah Al-Mulk sebagai bacaan rutin setiap umat Islam kerana kelebihan utamanya sebagai penghalang dari azzab kubor dan beroleh pengampunan do’sa dari Allah.
Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda tentang surah al-Mulk : “Ia adalah penghalang daripada azzab kubor.” (Riwayat al-Tirmidzi)

Rasulullah saw bersabda : “Sesungguhnya di dalam Al Quran terdapat 30 ayat yang kandungannya akan memberi syafaat kepada orang yang membacanya sehingga ia akan mendapat keampunan d0ssanya iaitu Tabarakallazi biyadihil mulk.” (Riwayat Ahmad)

M4ti pada malam atau hari Jumaat

Golongan ini terdiri daripada seseorang yang menenggal dunia pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat. Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar, Rasulullah bersabda: “Tidak ada seorang muslim yang m4ti pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali dia pasti akan dipelihara Allah daripada pitn4h kubor.” (Riwayat Ahmad dan al-Tirmidzi)

M4ti disebabkan s4kit perut

Seseorang yang m4ti disebabkan sakit perut juga tergolong daripada golongan yang bebas daripada azzab kubor. Rasulullah bersabda:

“Sesiapa dibun0h oleh perutnya sendiri (m4ti kerana sakit perut), dia tidak di az4b didalam kubornya.” Riwayat al-Nasai’i dan Ibn Hibban)

Para Siddiqin

Para siddiqin iaitu para sahabat Rasulullah dan mereka yang benar-benar beriman kepada ajaran Islam walaupun tidak pernah bertemu dengan Rasulullah. Al-Hakim menegaskan bahawa para siddiqin tidak akan disoal di dalam kubor kerana di dalam doa yang dijadikan amalan membuktikan orang yang telah diberi nikmat oleh Allah dikalangan nabi, para siddiqin, para syuhhada dan mereka yang salih. Mudah-mudahan kita tergolong di antara golongan yang terselamat di alam kubor kelak. Amin

Sumber:Islamituindah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *