Home / National / Inilah Yang Akan Berlaku Sekiranya Bumi Berhenti Berputar

Inilah Yang Akan Berlaku Sekiranya Bumi Berhenti Berputar

Sepertimana umum mengetahui bumi berputar di atas paksi sambil mengelilingi matahari. Disebabkan putaran tersebut terjadinya perubahan waktu dari siang ke malam. Apabila cukup satu putaran bumi mengelilingi matahari, maka genaplah 365 hari di mana kita akan bertukar tahun. Itulah proses yang berlaku sejak alam semesta ini diciptakan oleh Yang Maha Esa.

Di luar permukaan bumi pula terdapat pelbagai lapisan atmosfera yang akan turut berputar bersama bumi dengan kadar kelajuan 1689 kilometer sejam. Tapi pernah tak anda terfikir, apakah yang akan terjadi kalau bumi berhenti berputar?

Banjir besar


Sekiranya pergerakan bumi beransur perlahan, air daripada laut akan bergerak ke kutub. Bila bumi berhenti berputar sepenuhnya, air laut akan membanjiri kebanyakan kawasan di bumi dan meninggalkan satu pulau di tengah bumi.

Atmosfera terganggu
Pergerakan atmosfera adalah seiring dengan putaran bumi. Tapi bila putaran bumi mula perlahan, setiap lapisan atmosfera akan turut perlahan mengikut kadar yang berbeza dan akan membentuk geseran. Kalau ini berlaku, hanya akan ada empat titik je di pertengahan latitud yang manusia boleh huni.

Gempa bumi di tempat tak sepatutnya
Bumi terdiri daripada tiga lapisan iaitu pusat, mantel dan kerak. Geseran ini akan menyebabkan terjadinya gempa bumi, malah di tempat-tempat yang tak pernah terjadi gempa sebelumnya.

Letusan Gunung Berapi

Letusan gunung berapi juga akan berlaku tambahan pula di dasar laut. Gangguan geologi ini akan terus berlaku sampai bumi berhenti berputar sepenuhnya.

Enam bulan siang, enam bulan malam
Perubahan siang dan malam berlaku kerana bumi berputar pada paksinya, sambil mengelilingi matahari. Bila bumi berhenti berputar, perubahan siang ke malam akan mengambil masa enam bulan. Bayangkan hidup dalam keadaan siang atau malam selama enam bulan. Suhu di waktu siang akan mencecah hingga 57 darjah Celcius, manakala di waktu malam pula -19 darjah Celcius.

Cuaca
Cuaca akan sepenuhnya bergantung kepada matahari, bila bumi berhenti berputar. Keadaan cuaca akan ‘dikuasai’ sepenuhnya oleh matahari, jadi cuaca akan sangat senang dijangka. Di bahagian bumi yang cerah, akan terjadi ribut yang sangat kuat.

Bulan
Dalam putaran biasa macam sekarang ni, bumi bergerak lebih laju daripada bulan. Maka bulan akan bergerak menjauhi bumi. Bila bumi berhenti berputar, bulan akan bergerak sebaliknya. Bulan akan terus mendekati bumi hingga keduanya berlanggar atau graviti bumi memusnahkannya. Walaupun diramalkan kebanyakan manusia takkan mampu bertahan bila bumi berhenti berputar, tapi mungkin segelintir akan selamat. Banyak haiwan yang akan pupus jika perkara ni terjadi, tapi haiwan laut terutamanya di iklim sejuk mungkin terus hidup.

Sebab itulah kita seharusnya bersyukur dengan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT dan terbukti Allah SWT Maha Penyayang ke atas makhluknya.

Sumber: The Science Explorer & Siakapkeli.com

Newshub24 tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peibadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *