Home / National / Penemuan Bandar F1raun Berusia 1500 Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran

Penemuan Bandar F1raun Berusia 1500 Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran

Penemuan Bandar F1raun Berusia 1500 Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran
Telah tertulis di dalam Al-Quran sepertimana firman Allah, Fir’aun dan pengikut-pengikutnya dit3nggelamkan kerana mendvstakan ayat-ayat Tuhannya . Kini kebenaran ayat Al-Quran tersebut di buktikan apabila sebuah bandar di dalam air di temui selepas 1500 tahun.

Berdasarkan Firman Allah

“(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang yang sebelumnya. Mereka mendust4kan ayat-ayat Tuhannya maka Kami membin4sakan mereka disebabkan d0sa-d0sanya dan Kami tenggelamkan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya; dan kesemuanya adalah orang-orang yang z4lim.” (QS. Al Anfaal, 8: 54).

Ianya ditemui apabila sekumpulan arkeologi yang diketuai oleh seorang ahli arkeologi marin Perancis Franck Goddio terjumpa beberapa peninggalan, ia membawa mereka kepada salah satu penemuan terbesar dalam abad ke-21, iaitu bandar dalam air ini.

Penemuan itu berlaku apabila Goddio berusaha mencari kapal p3rang Napoleon dari 1798 Battle of the Nile, apabila dia telah dik4lahkan oleh Nelson pada ketika itu, dan ianya telah membawa kepada penemuan ini.

Pasukan Goddio telah disertai oleh Pusat Oxford bagi Maritim Arkeologi dan Jabatan Antikuiti Mesir telah menghasilkan pelbagai penemuan ini.

Diantara penemuannya adalah seperti patung dewa Hapi, patung granit merah ratu Ptolemy,dulang emas, Patung gangsa daripada dinasti ke-26 Fir4un, Satu Lampu Purba dan berbagai penemuan lagi.

Penyelidik juga telah mend3dahkan pelbagai artifak keagamaan di bandar t3nggelam itu, termasuk ukiran batu 16 kaki dianggap telah menghiasi kuil pusat bandar dan sarcophagi batu kapur yang dipercayai mengandungi haiwan mvmia.

Sumber artikel dan gambar: Bicarakini.com

Sejauh mana kebenaran fakta penemuan ini hanya Allah SWT Yang Mengetahui.

Newshub24 tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peibadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com

About admin

Check Also

24 orang anaknya pelajar sekolah pondok dan terlibat dengan pertandingan Hafazan al-Quran

Perkongsian kisah kejayaan ibubapa berjaya mendidik 24 orang anaknya dengan didikan agama Islam. Subhaanallah, 24 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.