Home / National / Perkembangan Baik di Pusat Kuarantin dan Rawatan C0vid-19 Bersepadu (PKRC) Serdang

Perkembangan Baik di Pusat Kuarantin dan Rawatan C0vid-19 Bersepadu (PKRC) Serdang

SHAH ALAM – Jumlah p3sakit C0vid-19 yang memerlukan bantuan 0ksigen di Pusat Kuarantin dan Rawatan C0vid-19 Bersepadu (PKRC) 2.0 di Taman Eksp0 Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang b3rkurang sehingga lima kali ganda berbanding sebulan lalu.

Perkembangan itu menunjukkan ‘sinar’ bahawa situasi C0vid-19 di negara ini s3makin baik.

Pengarah PKRC MAEPS 2.0, Dr Shahabuddin Ibrahim berkata, tr3nd penurunan p0sitif itu berlaku sejak tiga ke empat minggu lalu, dengan jumlah p3sakit memerlukan bantuan 0ksigen hanya 109 0rang berbanding 525 0rang sebelum ini.

“Rek0d yang paling tinggi sebelum ini ialah 525 p3sakit yang memerlukan bantuan 0ksigen iaitu membabitkan p3sakit C0vid-19 kateg0ri empat.

“Se.karang jumlah p3sakit yang kita ada ialah seramai 2,456 orang, dengan 109 p3sakit kategori empat dan 1,930 kategori tiga, manakala warganegara seramai 2,324 orang dan bukan warganegara 132 orang.

“Pada 8 Ogos lalu, kita mempunyai seramai 525 pesakit kateg0ri empat dan 1,789 pesakit kateg0ri tiga. Alhamdulillah, ini menunjukkan keadaan semakin baik dengan pesakit kateg0ri tiga adalah d0minan ketika ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Ahad.

Jelas Dr Shahabuddin, PKRC berkenaan memang bersiap sedia dengan tangki 0ksigen dan mesin oxygen concentrator yang banyak bagi p3sakit yang kritikal dengan bantuan daripada Jabatan Kesihatan Selangor (JKS) serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bagaimanapun, katanya, memandangkan jumlah p3sakit memerlukan bantuan m3sin itu semakin berkurang dan keadaan sudah agak lega, sejumlah 470 mesin 0xygen concentrator diagihkan untuk kegunaan negeri lain seperti Pahang, Johor, Pulau Pinang, Perlis, Kelantan, Kedah, dan Terengganu.


“Apa yang boleh saya katakan, p3tugas kesihatan di sini b0leh berasa sedikit lega dengan situasi sekarang.

“Ramai petugas kesihatan dari negeri lain yang datang membantu kita seperti dari Sabah, Sarawak dan Pulau Pinang sudah kembali ke tempat mereka.

“Kita jangka trend penurunan pesakit dan tahap ini akan berterusan dan keadaan akan kembali lebih baik untuk tempoh dua ke tiga minggu lagi,” ujar beliau.

Penurunan p0sitif itu, katanya, membuktikan keberkesanan pelaksanaan Pr0gram Imunisasi C0vid-19 Kebangsaan (PICK). Beliau mengharapkan semua pegawai serta kakitangan sentiasa terus bersemangat untuk memerangi pand3mik C0vid-19.

Sumber Artikel dan Gambar : Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *