Home / National / Shuib menasih4tkan masyarakat supaya mengambil serius mengenai pandemik C0vid-19 dan mahu mereka percaya C0vid-19 adalah b3n4r

Shuib menasih4tkan masyarakat supaya mengambil serius mengenai pandemik C0vid-19 dan mahu mereka percaya C0vid-19 adalah b3n4r

“…Duit banyak mana pun takkan boleh kembalikan isteri saya…”

Shuib menasih4tkan masyarakat supaya mengambil serius mengenai pandemik C0vid-19 dan mahu mereka percaya C0vid-19 adalah b3n4r.

Shuib menerusi sesi Instagram Live hari ini turut berkongsi bagaimana dia sekeluarga dijangkiti C0vid-19 yang berpunca daripada pembantu rumah.

“Allah nak jadikan jalan cerita, pembantu rumah saya turun ke bawah membuang sampah. Kebetulan dia berjumpa kawan, bersalam dan dia dijangkiti C0vid-19. Kemudian terus satu keluarga kami dijangkiti C0vid-19.

“C0vid 19 is real (C0vid-19 itu benar). Tadi sebelum saya keluar dari ICU (Unit Rawatan Rapi) selepas tengok isteri, seorang jururawat panggil saya.

“Katanya, dia tahu mengenai Siti Sarah memang vir4l dan semua orang mendoakannya. Tapi dia nak sampaikan sesuatu,” katanya.

Menurutnya, jururawat itu menyeru agar semua individu mengambil suntikan vaksin.

“Saya sudah divaksin. Jururawat itu kata, kita kena sedarkan rakyat Malaysia mengenai vaksin. Sekurang-kurangnya dengan vaksin mungkin dapat membantu kita.

“Saya tersentak sebab saya tahu isteri saya belum divaksin. Seluruh bahagian paru-parunya terkena jangkitan ia tak boleh berfungsi untuk proses oksigen.

“Bukan itu saja, ia juga menyebabkan semua organ badannya tak berfungsi dengan baik. Saya rasa kemungkinan juga kerana dia tak sempat divaksin. Wallahuallam,” katanya.

Shuib berkata, di saat begini dengan kem4tian setiap hari, semua orang tidak boleh berundur ke belakang selepas positif C0vid-19.

“Saya ingat isteri saya akan sihat dan saya cukup yakin. Tapi bila berkomunikasi dengan doktor, dia memaklumkan paru-paru isteri saya memang sudah dipenuhi virus C0vid-19. Sebab itu ia tak boleh berfungsi.

“Kita kena jaga kesihatan. Kena makan vitamin supaya sistem imunisasi kuat. Jangan sayang duit. Ingat lagi, ketika saya dalam ambulans bila nak bawa isteri ke hospital, nak bawa ke pusat perubatan swasta tapi dah penuh.

“Masa itu dah teruk sangat. Ketika itu terfikir duit banyak mana pun takkan boleh kembalikan isteri saya. Takkan boleh sihatkan isteri saya. Itulah yang jadi. Jangan sayang duit. Bila orang cakap jangan keluar, kena ikut,” katanya.

Siti Sarah disahkan meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) HCTM jam 5.13 pagi, hari ini.

Jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak jam 1.20 petang hari ini.

Terdahulu, Siti Sarah bersama Shuib dan tiga anak mereka termasuk pembantu rumah disahkan positif C0vid-19 pada 27 Julai lalu.

Sama-sama kita ikuti nasihat yang sangat bermakna daripada Shuib ini.

Sumber : Harian Metro

newshub24 tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peibadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *