Home / National / Solat Atas Batu Atau Tanah.. Ini Yang Perlu Kita Tahu

Solat Atas Batu Atau Tanah.. Ini Yang Perlu Kita Tahu

Tular di Media Sosial baru-baru ini gambar orang mendirikan solat atas batu. Foto itu dirakamkan ketika sekumpulan anggota Jabatan Amal Malaysia menunaikan kewajipan berkenaan di atas batu berjeram di Yan, Kedah.

Difahamkan, k3hadiran mereka di situ adalah untuk membantu m4ngsa banjir akibat fen0mena kepala air.

Tindakan mereka solat di tempat yang dianggap agak berb4haya menimbulkan perd3batan hangat dalam kalangan netizen. Malah, ada yang mempert!kaikan mereka solat di tempat yang t!dak sesuai dan seolah-olah ingin m3nunjuk-nunjuk.

Benarkah kita tidak dibenarkan s0lat di atas batu?

Tampil menjawab pers0alan itu, pendakwah Salman Maskuri atau lebih dikenali sebagai Pencetus Ummah (PU) Salman.

Ujar beliau, Rasulullah SAW fleksibel dalam bab tempat sujud tidak kiralah sama ada di atas tikar, sejadah mahupun atas tanah.

Baginda SAW bersabda: “Sesungguhnya aku melihat diriku pada malam ini sujud di atas tanah dan air.” (Sahih al-Bukhari)

BANYAK hadis yang mencritakan perbuatan Nabi Muhammad ketika menunaikan s0lat sama ada di atas sejadah, tikar mahupun atas tanah.

Bahkan, katanya, dalam satu Hadis Riwayat Ahmad, ada dijelaskan bahawa Nabi Muhammad SAW tidak melapikkan tempat sujudnya.

“Bukan itu sahaja, baginda juga pernah menunaikan s0lat di atas tanah. Ketika bersujud, hidung dan dahi baginda diletakkan di atas tanah.

“Diceritakan juga dalam sebuah Hadis Riwayat Muslim bahawa pada suatu hari k3tika malam 23 Ramadan, hujan turun. Nabi Muhammad SAW mengimamkan solat dan para sahabat melihat baginda beredar dalam keadaan air dan tanah pada dahi dan hidungnya,” katanya sebagaimana dip3tik menerusi hantaran di laman s0sial Faceb00k miliknya baru-baru ini.

Selain itu, ujar PU Salman, banyak hadis yang memerihalkan perbuatan baginda menunaikan s0lat di atas sejadah dan tikar.

“Dalam sebuah hadis misalnya, ada diceritakan tentang baginda solat di atas khumrah iaitu sejadah yang diperbuat daripada sabut pokok kurma yang dianyam.

“Malah, baginda juga pernah menunaikan s0lat dhuha di atas unta mengikut arah haiwan itu berjalan. Begitupun, solat atas unta ini hanya dikhususkan untuk s0lat sunat sahaja,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau turut menukilkan pandangan Imam al-Nawawi dalam Syarah Sahih Muslim bahawa para ulama bersepakat menyatakan, umat Islam dib0lehkan solat berlapik dengan tikar atau tanpa lapik terus di atas apa yang tumbuh pada permukaan bumi.

Senada dengan PU Salman ialah pendakwah Asma’ Harun. Jelas beliau, s0lat berkenaan sah jika cukup syarat wajib dan sah solat serta rukun solat.


SOLAT tetap sah jika memenuhi rukun, syarat wajib dan sah solat. Pada masa sama, pastikan t3mpat yang ingin kita solat itu bersih daripada naj!s.

Rasulullah SAW bersabda: “Aku (Rasulullah SAW) diberikan lima kemuliaan yang tidak diberikan kepada sesiapa pun sebelum aku (antaranya) dijadikan kepada aku bumi sebagai tempat sujud dan tanahnya untuk bersuci. Oleh itu, di mana sahaja seseorang itu mendapati waktu solat, maka hendaklah dia mendirikan solat.” (Riwayat al-Bukhari)

Dalam sebuah hadis lain, baginda SAW bersabda: “Setiap jengkal di bumi ini merupakan masjid (tempat sujud untuk solat) kecuali di atas kuburan dan tandas.” (Riwayat at-Tirmizi, Ibn Majah dan Abu Daud)

Biarpun anggota-anggota Jabatan Amal Malaysia dikatakan agak berbahaya, namun Asma’ berpandangan, sudah tentu kewajipan solat akan disegerakan agar lebih tenang dan bersedia.

Ingatlah kewajipan solat tidak akan digugurkan sekalipun kita dalam keadaan sakit waima bermusafir sekalipun.

Sumber Gambar dan Artikel : sinarislamplus.sinarharian.com.my & pexels

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *