Home / World / Tak Bersihkan Meja Selepas Makan, Pelanggan Akan Didenda Berkuatkuasa 1 Januari 2022 Di…

Tak Bersihkan Meja Selepas Makan, Pelanggan Akan Didenda Berkuatkuasa 1 Januari 2022 Di…

Tak bersihkan meja selepas makan, pelanggan akan didenda berkuatkuasa 1 Januari 2022 di Singapura. Penguatkuasaan Undang-Undang baru itu melibatkan Pelanggan yang makan di restoran atau kedai kopi dan mewajibkan mereka supaya membersihkan meja makan setelah selesai makan. Ikuti laporan berita yang dipetik melalui laman akhbar utusan.com.my.

SINGAPURA: Pengunjung m3dan selera dan kedai k0pi yang tidak mem.bersihkan meja selepas makan akan di.kenakan d3nda bermula 1 Januari 2022.

P3rkara itu diumumkan 0leh Agensi Alam Sekitar Singapura hari ini.

P3laksanaan per.aturan tersebut di pusat penjaja yang diumumkan pada Mei lalu akan berkuat kuasa Rabu ini, menyaksikan p3salah akan me.nerima am4ran bertulis bagi ke.salahan pertama dan d3nda S$300 (RM926) untuk k3salahan kali kedua.

P3salah juga boleh dih4dapkan ke mahkamah jika melakukan ke.salahan sama berulang kali biarpun sudah diberi am4ran mahupun d3nda.

Peng.uatkuasaan p3raturan serupa bagi medan selera dan kedai k0pi pula akan dilaksanakan tahun depan selepas temp0h ‘percubaan’ bermula 1 November hingga 31 Disember ini.

“Ketika temp0h percubaan, pegawai dari Agensi Makanan Singapura akan ditempatkan di semua kedai makan bagi mem.antau situasi.

“Semua pengendali kedai makan di.nasihatkan supaya meng.ingatkan pelanggan supaya mem.bersihkan meja selepas makan,” jelas kenyataan itu.

Selain itu, poster dan n0tis per.ingatan juga akan ditampal di kawasan ber.kenaan untuk makluman orang ramai. – AGENSI

Sumber gambar dan artikel : Utusan

Artikel asal: https://www.utusan.com.my/luar-negara/2021/08/tak-bersih-meja-selepas-makan-boleh-didenda-rm926-di-singapura/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tak-bersih-meja-selepas-makan-boleh-didenda-rm926-di-singapura

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Perkongsian kisah yang jarang berlaku iaitu seorang Putera Arab Saudi masih koma sejak 17 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *