Home / National / T!PU SUNAT… BOLEH KE? JOM BACA NI

T!PU SUNAT… BOLEH KE? JOM BACA NI

Kadang-kadang ramai yang tak dapat elak dari terpaksa t!pu sunat bagi melepaskan diri daripada sesuatu keadaan atau situasi. Sudah pasti ada di antara kita yang pernah melakukan perbuatan men!pu tapi dengan tujuan baik yang dipanggil sebagai ‘t!pu sunat’ atau ‘boh0ng sunat’ ketika berada dalam situasi tertentu.

Kebiasaannya perkara itu dilakukan kerana ingin melepaskan diri daripada sesuatu keadaan atau mengelakkan daripada berlakunya perbalahan. Persoalannya, adakah perbuatan t!pu sunat ini dibenarkan dalam Islam? Ini kerana berbohong atau men!pu itu sendiri adalah dil4rang dan agama mencegah kita daripada melakukannya.

Adakalanya seseorang terpaksa men!pu kerana enggan menyebabkan sesuatu masalah bertambah besar.

Menjelaskan mengenai perkara itu, Mufti Selangor, Datuk Dr. Anhar Opir berkata, pada asasnya perbuatan men!pu adalah berd0sa. Adapun, beberapa situasi sahaja yang dibolehkan untuk seseorang itu melakukan perbuatan tersebut, sebagaimana hadis yang diriwayatkan daripada Ummu Kalthum binti ‘Uqbah bin Abi Mu’aith (dia temasuk muhajirat yang pertama berbaiah dengan Nabi SAW) beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

(Maksudnya): “Tidak termasuk pendust4 orang yang mendamaikan dua orang yang bers3lisih, dia mengatakan yang baik lalu berhasil dengan baik”.

Kata Ibnu Syihab, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membolehkan orang berdust4 melainkan dalam 3 keadaan: Ketika dalam pep3rangan, dalam mendamaikan dua orang yang bersel!sih dan percakapan suami kepada isterinya dan percakapan isteri kepada suaminya.” – [Riwayat Muslim].

Sebaik-baiknya elakkan men!pu kerana ia berd0sa besar.

Hadis itu kata Dr Anhar menjelaskan tiada perkara yang dibolehkan untuk berb0hong, melainkan yang disebutkan dalam hadis tersebut sahaja.

Imam Nawawi katanya mengulas hadis ini dengan menyatakan dibolehkan berb0hong sebagaimana maksud hadis di atas jika terdapat maslahah (kepentingan).

Jelasnya, adapun perkara yang berkaitan dengan a!b, sebagai seorang Muslim sebaik-baiknya perkara ini hendaklah dielakkan dan tidak did3dahkan kepada orang ramai.

Allah berfirman (maksudnya): Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dil4rang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah d0sa; dan janganlah kamu meng!ntip atau mencari-cari kes$lahan dan ke4iban orang; dan janganlah setengah kamu mengump4t setengahnya yang lain.

Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah m4ti? (Jika demikian keadaan mengump4t) maka sudah tentu kamu j!jik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah l4rangan-l4rangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (al-Hujuraat: 12)

Sumber : mstar.com.my

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami di https://www.facebook.com/cantikyangabadi

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *