Home / National / [VIDEO]“Saya Fikir Dah Tak Ada Harapan” -Fazli Zainal B!mbang Azab Kubur, Hanya Ingat Mati Bertarung Covid-19

[VIDEO]“Saya Fikir Dah Tak Ada Harapan” -Fazli Zainal B!mbang Azab Kubur, Hanya Ingat Mati Bertarung Covid-19

TEMPOH 29 hari bertarung nyaw4 di hospital akibat C0vid-19 cukup membuatkan penyanyi Fazli Zainal ins4f dan mengingatkannya tentang hari kem@tian.

Menurut Fazli, 44, tahap kesihatan dan paras 0ksigennya semakin merosot selepas mengetahui penyanyi Siti Sarah m3ninggal dunia akibat jangkitan yang sama pada 9 Ogos lalu.

“Semasa dalam wad itu ramai orang tag saya di Instagram memberitahu berita arwah Siti Sarah m3ninggal dunia, masa tu terfikir mungkin giliran saya beberapa jam lagi.

“Saya sukar nak tidur… terpaksa meniarap dan s3sak nafas dengar berita berkenaan, iyalah masa tu hanya kami berdua menjadi tumpuan. Bayangkan tahap 0ksigen saya menurun 55 peratus ketika saya pergi tandas dalam temp0h seminit.

“Saya fikir saya dah tak ada harapan. Saya cuma fikir satu sahaja… lepas tak s3ksa kub0r saya nanti, sangat-sangat takut! Saya minta maaf pada semua orang ketika itu,” katanya kepada mStar.


Fazli dimasukkan ke hospital pada 31 Julai lalu.

Fazli ditemui semasa sidang media pelancaran single baharu nyanyiannya berjudul Mantan Yang T3rluka yang diadakan secara maya pada Isnin.

Pada 31 Julai lalu, penyanyi lagu Harapan itu dimasukkan ke H0spital Ampang selepas tahap 0ksigen dalam badannya menurun setelah seminggu dijangkiti C0v!d-19.

Ujian imbasan t0m0grafi berkomputer (CT Scan) mendapati kira-kira 75 peratus paru-parunya dalam keadaan kurang memuaskan.

“Saya boleh kata sepanjang 44 tahun saya hidup, 29 hari itulah saya diberikan ke.sakitan yang amat s4kit!”

Fazli kemudian dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) bagi meningkatkan tahap 0ksigen dalam tubuh badannya.

Bercerita pengalamannya semasa di wad, Fazli berkata dia menyaksikan sendiri pesakit m3ninggal dunia.

Fazli juga mendedahkan dia tidak mandi selama 29 hari kerana paras 0ksigen turun mendadak setiap kali dia bergerak ke bilik air.

Fazli terima rawatan selama 29 hari di hospital.

“Selama 29 hari di hospital saya tak mandi sebab tak boleh masuk tandas kerana oksigen dr0p t3ruk, dalam 20 minit saya boleh m3ninggal kalau tak cukup 0ksigen.

“Saya boleh kata sepanjang 44 tahun hidup, 29 hari itulah saya diberikan kesakitan yang amat sakit…. sejujurnya memang banyak amazing experience saya lalui di h0spital.

“Saya nampak seorang pak cik di katil sebelah me.ninggal dunia, masa tu saya masuk toilet ambil wuduk sebelum solat subuh… saya sempat tegur dia. Tapi lepas habis solat dan mengaji saya tengok jururawat dah masuk dan pak cik itu sudah tiada.


Fazli bakal muncul dengan lagu baharu September ini.

“Nyawa kita ni bila-bila masa saja boleh pergi, jadi sekarang ini saya terpanggil untuk sebarkan segala kebaikan,” ujarnya.

Meskipun belum sembuh sepenuhnya, Fazli memberitahu dia tetap meneruskan hasrat melancarkan single baharu berjudul Mantan Yang Terluka.

 

“Kita memang dah rancang nak lancar tahun ni cuma kebetulan sebulan lepas saya masuk hospital, jadi ini la waktu sesuai untuk keluarkan lagu.

“Kerjaya seni saya tak boleh berhenti… cuma saya masih teringat semasa di ICU dulu saya fikir ini lagu terakhir saya, Wallahualam,” katanya.

Mantan Yang Terluka ciptaan Ajai dan lirik oleh Ahmad Fedtri Yahya boleh didengari di semua platform digital bermula 10 September depan.

Sumber gambar dan artikel: DiariMaklumat

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Perginya seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah

Kisah p3mergian seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah. Dikhabarkan beliau banyak membantu rakan setugas …

Leave a Reply

Your email address will not be published.