Home / National / Ziyad Menang Pingat Emas Dan Catat Rekod Baharu Dunia, Ada Perkhabaran Sedih Diterima, Namun ‘T3nt3ra Bawang’ Malaysia Tidak Berdiam Diri…

Ziyad Menang Pingat Emas Dan Catat Rekod Baharu Dunia, Ada Perkhabaran Sedih Diterima, Namun ‘T3nt3ra Bawang’ Malaysia Tidak Berdiam Diri…

Atl3t negara, Muhammad. Ziyad Zolkefli memenangi pingat emas dalam acara l0ntar p3luru seterusnya men.catat rek0d baharu dunia pada balingan 17.94 meter di kejohanan Paralimpik Tokyo 2020 namun terdapat perkhabaran yang tidak mengembirakan kem Malaysia apabila di katakan Pingat Emas tersebut ditarik balik kerana terdapat protes yang dibuat oleh Atlet Ukraine.

Muhammad Ziyad yang beraksi dalam kateg0ri F20 telah mencatat r3kod baharu dunia pada balingan pertama iaitu pada catatan 7.31.

Biar pun mendapat ten.tangan daripada dua peserta Ukraine tetapi Muhammad Ziyad telah terus cemerlang dengan 6 balingan yang konsisten.

Pingat perak dan gangsa di menangi peserta Ukraini iaitu Maksym Koval dengan catatan 17.34 dan Oleksandr Yarovyi, 17.30.

Balingan Muhammad Ziyad juga mem.adamkan re.kod kebangsaan yang juga dipegangnya sebelum ini.

Namun Kegembeiraan tersebut tidak kekal lama apabila dikkhabarkan Pingat emas yang dimenangi Ziyad ditarik semula selepas terdapat protes daripada peserta Ukraine.

Peserta Ukraine mendakwa, Muhammad Ziyad lewat memasuki call room yang mana telah me.langgar pe.raturan.

Terdahulu, Muhammad Ziyad telah mencatat rek0d dunia dengan catatan 17.94 meter.

Pingat 3mas tersebut diberikan kepada peserta Ukraine Maksym Koval dengan catatan 17.34 dan Oleksandr Yarovyi, 17.30.

Bagaimanapun, kem sektetariat Malaysia masih menunggu keputusan terkini selepas turut membuat pr0tes agar pingat emas itu kekal milik Malaysia.

Sementara itu, Muhammad Ziyad menjelaskan em0sinya stabil selepas dimaklumkan pingat 3mas yang dimenanginya ditarik semula.

“Emosi saya ok, Alhamdulillah,” itu reaksi ringkas atlet lontar peluru negara itu selepas dihubungi isterinya Zafirah Md Nasir seperti diciap dalam Twitternya.

“T3nt3ra Bawang” Malaysia Tidak Berdiam Diri

Susulan pr0tes yang men.yebabkan pingat emas yang di.menangi atlet para negara, Muhammad Ziyad Zolkefli di.batalkan, ‘t3nt3ra bawang’ Malaysia terus ber.kerumun dan men.inggalkan komen di laman media sosial yang memiliki kaitan dengan negara itu.

Antara laman s0sial yang terkesan adalah laman rasmi negara terbabit, U.kraine UA dan Jawatankuasa Paralimpik U.kraine.

Pe.layar Int3rn3t dari Malaysia ‘mem.banjiri’ ruang komen di kedua-dua laman sosial sebagai b4ntahan ke atas tindakan yang di.lakukan atlet mereka pada temasya Paralimpik di Tokyo itu.

Rata-rata menyifatkan negara itu tidak meng.amalkan semangat kesukanan, per0mp4k dan melabel pr0tes itu sebagai satu tindakan yang memalukan.

Sumber: Malaysia Gazette & Berita Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *