Home / Islamik / Subhanallah Al-Quran Tulisan Tangan Berusia 600 Tahun Terselamat Dalam Fen0mena Kep4la Air Yang Berlaku di Yan, Kedah Dengan Izin Allah SWT…

Subhanallah Al-Quran Tulisan Tangan Berusia 600 Tahun Terselamat Dalam Fen0mena Kep4la Air Yang Berlaku di Yan, Kedah Dengan Izin Allah SWT…

Kisah perkongsian 2 buah Al Quran tulisan tangan berusia 600 tahun yang terselamat daripada keros4kan dalam kejadian fen0mena kep4la air di Yan Kedah, walaupun banyak keros4kan yang berlaku dalam kejadian tersebut. Namun dengan izin daripada Allah SWT 2 buah Al Quran tersebut terselamat daripada benc4na itu.

YAN – Dua al-Quran tulisan tangan ber.usia 600 tahun yang di.tempatkan di Galeri Warisan Kampung Acheh ter.selamat dalam ke.jadian ban.jir lumpur akibat fen0mena kepala air di Gunung Jerai baru-baru ini.

Pengurus Kem Kampung Acheh Management Centre (KAMC), Jasni Ghani berkata, hampir 50 peratus infra.struktur di kawasan itu mengalami ker0sakan termasuk landskap dan hasil tanaman kerana ramai penduduknya tinggal di tepi sungai.

Menurutnya, dalam ke.jadian kira-kira jam 3 petang itu, air naik sehingga lebih 1 meter di luar galeri meng.akibatkan beberapa infra.struktur mengalami ker0sakan. “Lebih mengejutkan, aliran air d3ras dalam tempoh 45 minit hingga satu jam selepas fen0mena kepala air menyebabkan wujud sungai baharu ber.hampiran Kampung Acheh.

“Bagaimana pun, khazanah lama warisan empat generasi Acheh ditempatkan di Galeri Acheh, iaitu dua al-Quran tulisan tangan berusia 600 tahun dan dinar emas selamat,” katanya ketika ditemui pada Misi Bantuan B4njir Lumpur di Yan pada Isnin.

Jasni memberitahu, hanya sedikit aliran air memasuki galeri ber.kenaan walaupun ketika itu kawasan luar dan sekitarnya di.penuhi aliran d3ras serta tinggi hingga boleh menenggelamkan pen.duduk.

“Alhamdulillah, al-Quran terpelihara dengan kekuasaan ALLAH SWT kerana b3ncana alam diibaratkan tsu.nami kecil itu hanya menyebabkan ker0sakan kecil pada galeri,” katanya.

Menurutnya, pihaknya mungkin mengambil masa antara enam bulan hingga setahun untuk memulihkan semula kawasan kem berkenaan. “Disebabkan pan.demik C0v!d-19, kem yang diuruskan penduduk Kampung Acheh sudah lama tidak didatangi pelanggan dan ketiadaan pen.dapatan.

Ker0sakan yang berlaku menambahkan b3ban kami,” katanya. Jasni memberitahu, bagaimanapun Tsun4mi kecil dilalui menimbulkan k3insafan kepada penduduk dan terharu kepada penyumbang yang prihatin dengan nasib masyarakat Kampung Acheh dan kampung berhampiran.

Mereka berharap ada pihak membantu pembangunan semula infra.struktur yang r0sak terutama bekalan air, jalan, lampu jalan dan menggali semula sungai bagi membolehkan ia menampung air jika berlaku b4njir. Sementara itu, Pengerusi Persatuan Acheh Zon Ampang, Dr Eko Indrajaya berkata, lebih 12 tan barangan keperluan disumbangkan Persatuan Peniaga/Masyarakat Acheh bersama Perintis Bersatu Malaysia.

Beliau yang mesra dengan panggilan Haji Man berkata, antara barangan keperluan disalurkan termasuk beras, minyak, tepung, gula dan sebagainya untuk diagihkan kepada mangsa b4njir di Yan. Timbalan Presiden (Kebajikan) Perintis Bersatu Malaysia, Datuk Hasli Sazali pula berharap bantuan makanan asas itu mem.bantu penduduk ter.kesan akibat fen0mena ke.pala air tersebut. Turut hadir, Pengerusi Perintis Bersatu Malaysia Kedah, Honeynyta Amit.

Sumber : Sinar Harian & Majalah Harian.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *