Home / National / Awas!! Nabi Palsu, Sila Lihat Senarai Nabi Palsu “Dan sesungguhnya akan muncul dalam kalangan umatku 30 orang p3ndusta yang kesemuanya mengaku menjadi nabi. Ketahuilah aku adalah nabi terakhir dan tiada lagi nabi selepas aku.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

Awas!! Nabi Palsu, Sila Lihat Senarai Nabi Palsu “Dan sesungguhnya akan muncul dalam kalangan umatku 30 orang p3ndusta yang kesemuanya mengaku menjadi nabi. Ketahuilah aku adalah nabi terakhir dan tiada lagi nabi selepas aku.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

Antara tanda ki4mat yang telah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku adalah munculkan mereka yang berdust4 atas nama agama dan mengaku sebagai nabi p4lsu. Kemunculan golongan ini bukan berlaku pada zaman ini sahaja, bahkan sejarah telah menunjukkan ramai golongan pendust4 dan nabi p4lsu ini bersilih ganti seantero dunia.

Kemunculan para pendust4 dan mereka yang mengaku sebagai nabi p4lsu wujud pada zaman Baginda Nabi SAW. Baginda bersabda maksudnya: “Dan sesungguhnya akan muncul dalam kalangan umatku 30 orang p3ndusta yang kesemuanya mengaku menjadi nabi. Ketahuilah aku adalah nabi terakhir dan tiada lagi nabi selepas aku.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

Berdasarkan hadis tersebut, terdapat tanda jelas yang disampaikan Baginda Nabi SAW tentang situasi p3ndust4 yang mengakui seorang nabi muncul pada akhir hayat baginda dan berterusan sehingga hari ini.

Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda maksudnya: “Akan datang pada akhir zaman (kemunculan) d4jjal-d4jjal para pendust4. Mereka akan datang kepada kalian dengan ucapan yang tidak pernah kalian dengar. Bahkan ayah-ayah kalian juga tidak pernah mendengarnya. Maka jauhilah mereka. Mereka tidak akan meny3satkan kalian mahupun mendatangkan fitn4h kepada kalian.” (Hadis Riwayat Muslim)

Ulama menjelaskan pada akhir hayat baginda terdapat beberapa orang yang telah mengaku nabi p4lsu dan berterusan selepas kew4fatan baginda. Mereka pada asasnya adalah berpu.ra-pura bagi mendapatkan pengaruh dan sokongan orang ramai kemudian bertukar menjadi satu bentuk kepercayaan yang diplopori oleh golongan tersebut.

Terdapat dua bentuk pendust4, pertama mereka yang sengaja berpur4-pur4 menjadi nabi p4lsu, kedua mereka mengatakan didatangi oleh satu mimpi yang menabalkan mereka menjadi seorang nabi. Kedua-dua situasi ini telah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku dengan situasi lebih membimbangkan.

Kebanyakan masyarakat yang mempercayai kemunculan nabi p4lsu ini adalah mereka yang ta4sub dengan seseorang dan menganggap nabi p4lsu dapat menyelamatkan mereka. Terdapat juga dalam kalangan mereka yang tersalah pilih jalan untuk taub4t dengan mempercayai dan mengikuti nabi p4lsu tersebut. Peranan besar yang diterapkan oleh pendust4 dan nabi p4lsu ini adalah berbentuk kemudahan dalam mengamalkan ajaran Islam. Mereka tidak perlu solat dan puasa kerana dengan niat sahaja segala amalan telah diterima. Dalam masa sama, mereka juga bebas melakukan apa yang dih4ramkan seperti zin4 dan sebagainya. Semua ajaran yang disampaikan oleh pendust4 dan nabi p4lsu ini amat mudah diikuti sehingga bilangan pengikut daripada pelbagai latar profesional semakin ramai dari tahun ke tahun.

Antara nabi p4lsu yang muncul pada zaman Rasulullah SAW, sahabat dan selepasnya.

• Abhalah bin Ka’ab bin Ghauts Al Kadzdzab alias Al Aswadi Al Ansi

– Pada masa Rasulullah SAW. Berasal dari Yaman dan dibun.h oleh isterinya sendiri yang bekerjasama dengan kaum Muslimin.

• Thulaihah bin Khuwailid bin Naufal

– Pada zaman Rasulullah SAW. Berasal daripada Bani Asad. kembali ke pangkuan Islam

• Musailamah bin Tsumamah bin Habib Al Kazzab

– Pada zaman Rasulullah SAW dan sahabat. Berasal dari Yamamah. Dibun.h oleh Wahsyi pada zaman khalifah Abu Bakar As-Siddiq

• Sajah binti Al Harits bin Suwaid

– Pada zaman Rasulullah SAW dan sahabat. Seorang perempuan berasal daripada Bani Tamim. Seteru kepada Musailamah al-Kazzab kemudian bergabung dan berkahwin membentuk tentera yang besar. Diusir oleh khalifah selepas kem4tian suaminya.

• Al Mukhtar bin Abi Ubaid (Zaman sahabat)

– Berasal dari Thaif, penganut syi4h yang mengaku nabi. Dia saudara ipar Abdullah bin Umar bin Khattab. Mati dibun.h oleh Mush’ab bin Az-Zubair.

• Mirza Ali Mohammad

– Pada abad 19. Pendokong agama Bahaisme. Dihukum m4ti oleh pemerintah Iran pada 1843.

• Mirza Husein Ali

– Pendokong agama Bahaisme, penganut syi4h. M4ti pada 1892. Diikuti oleh anaknya yang bernama Abbas Efendy yang bermarkas di Chicago, USA.

• Mirza Ghulam Ahmad

– Berasal dari India. M4ti terkena p3nyakit k0lera. Pendiri agama Ahmadiyah, namun kitabnya bukan al-Quran.

• Rashad Khalifa

– Dari Mesir 1835-1908. Dibun.h oleh pengikutnya sendiri

• Asy Syaikhah Manal Wahid Manna

– Seorang wanita mengaku nabi. Dip3njara oleh pemerintahan Mesir

• Tsurayya Manqus

– Seorang wanita dari Yaman. M4ti dibun.h oleh pengikutnya sendiri dan disalib

• Muhammad Abdur Razak Abul ‘Ala

– Dari sudan

Di Malaysia dan Asia Tenggara khususnya di Indonesia juga tidak terlepas daripada p3ndusta yang mengaku diri mereka sebagi nabi akhir zam4n yang baharu. Mereka yang mengaku sebagai nabi ini mempunyai pengikut yang cukup ramai daripada pelbagai lapisan dan profesional. Mereka percaya bahawa dengan mengikut nabi p4lsu tersebut mereka akan terus memperolehi tiket atau jaminan khusus untuk masuk ke syurga.

Pendust4 dan nabi palsu di sekitar Asia Tenggara

• Hadasari (Markasa, Sulawesi Selatan, Indonesia)

– Seorang perempuan yang mengaku sebagai nabi ke-26

• Lia Eden (Jakarta, Indonesia)

– Wanita yang mengaku telah mendapat wahyu daripada malaikat Jibril untuk mendakwahkan satu aliran kepercayaan baharu melibatkan tiga agama Samawi

• Ahmad Musaddeq (Indonesia)

– Pernah bertaubat namun masih menyebarkan ajaran dengan menggunakan nama samaran lain seperti Milah Abraham dan Gerakan Fajar Nusantara (Gafatar) masih aktif di beberapa wilayah Indonesia

• Gus Jari bin Supardi (Jawa Timur)

– Mendakwa sebagai Nabi Isa Al Habibullah dan menyebarkan ajaran agama Islam melalui pondok

Abdul Kahar (Malaysia, Rasul Melayu)

– Mendakwa Tuhan melantiknya menjadi Rasul Melayu menerusi surah Yasin dan surah Ibrahim menerusi ayat ke-4

• Roslan Abdul Rahman (Melaka, Malaysia)

– Membawa fahaman ‘aku mengaku aku Allah’ dan ‘aku ini nabi akhir zaman’

• Meriam binti Ahmad Shaharudin (Selangor, Malaysia)

– Meriam Ahmad Shaharudin, wanita yang mengaku dirinya sebagai seorang daripada empat rasul selepas Nabi SAW kini semakin berani menyebarkan dakyahnya dengan memutarb3litkan ayat suci al-Quran untuk kepentingan peribadi.

• Ayah Pin (Terengganu, Malaysia)

– Menyifatkan dirinya sebagai ‘tuhan’ kepada semua agama dan mendakwa telah menerima wahyu dari langit untuk diajar di muka bumi.

Setiap pendust4 yang mengaku sebagai nabi dan mendakwa memperoleh wahyu daripada Allah mengiktiraf diri mereka lebih mulia daripada yang lain. Dalam masa sama, mereka juga mempunyai kitab dan menjadi panduan pengikut mereka. Ket4asuban pengikut mereka ini telah melamp4ui batasan apabila menjadi nabi p4lsu tersebut sebagai sembahan mereka bertujuan untuk memperolehi sesuatu. Situasi ini menggambarkan satu bentuk kes3satan yang akan diikuti oleh manusia yang meninggalkan wasiat utama Baginda Nabi SAW iaitu al-Quran dan as-sunnah.

Justeru itu, manusia perlu memahami al-Quran dan hadis dengan pegangan yang kukuh bagi mengelakkan sebarang cabaran yang boleh mempengaruhi minda ke arah mengikuti nabi p4lsu dan pendust4 yang semakin ramai pada hari ini. Dalam masa sama, perlu berguru dengan guru yang tepat dan bersandarkan sumber yang telah disepakati.

Penulis Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim)

Sumber: Harian Metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antara tanda kiamat yang telah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku adalah munculkan mereka yang berdusta atas nama agama dan mengaku sebagai nabi palsu. Kemunculan golongan ini bukan berlaku pada zaman ini sahaja, bahkan sejarah telah menunjukkan ramai golongan pendusta dan nabi palsu ini bersilih ganti seantero dunia.

Kemunculan para pendusta dan mereka yang mengaku sebagai nabi palsu wujud pada zaman Baginda Nabi SAW. Baginda bersabda maksudnya: “Dan sesungguhnya akan muncul dalam kalangan umatku 30 orang pendusta yang kesemuanya mengaku menjadi nabi. Ketahuilah aku adalah nabi terakhir dan tiada lagi nabi selepas aku.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

Berdasarkan hadis tersebut, terdapat tanda jelas yang disampaikan Baginda Nabi SAW tentang situasi pendusta yang mengakui seorang nabi muncul pada akhir hayat baginda dan berterusan sehingga hari ini.

Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda maksudnya: “Akan datang pada akhir zaman (kemunculan) dajjal-dajjal para pendusta. Mereka akan datang kepada kalian dengan ucapan yang tidak pernah kalian dengar. Bahkan ayah-ayah kalian juga tidak pernah mendengarnya. Maka jauhilah mereka. Mereka tidak akan menyesatkan kalian mahupun mendatangkan fitnah kepada kalian.” (Hadis Riwayat Muslim)

Ulama menjelaskan pada akhir hayat baginda terdapat beberapa orang yang telah mengaku nabi palsu dan berterusan selepas kewafatan baginda. Mereka pada asasnya adalah berpura-pura bagi mendapatkan pengaruh dan sokongan orang ramai kemudian bertukar menjadi satu bentuk kepercayaan yang diplopori oleh golongan tersebut.

Terdapat dua bentuk pendusta, pertama mereka yang sengaja berpura-pura menjadi nabi palsu, kedua mereka mengatakan didatangi oleh satu mimpi yang menabalkan mereka menjadi seorang nabi. Kedua-dua situasi ini telah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku dengan situasi lebih membimbangkan.

Kebanyakan masyarakat yang mempercayai kemunculan nabi palsu ini adalah mereka yang taasub dengan seseorang dan menganggap nabi palsu dapat menyelamatkan mereka. Terdapat juga dalam kalangan mereka yang tersalah pilih jalan untuk taubat dengan mempercayai dan mengikuti nabi palsu tersebut. Peranan besar yang diterapkan oleh pendusta dan nabi palsu ini adalah berbentuk kemudahan dalam mengamalkan ajaran Islam. Mereka tidak perlu solat dan puasa kerana dengan niat sahaja segala amalan telah diterima. Dalam masa sama, mereka juga bebas melakukan apa yang diharamkan seperti zina dan sebagainya. Semua ajaran yang disampaikan oleh pendusta dan nabi palsu ini amat mudah diikuti sehingga bilangan pengikut daripada pelbagai latar profesional semakin ramai dari tahun ke tahun.

Antara nabi palsu yang muncul pada zaman Rasulullah SAW, sahabat dan selepasnya.

• Abhalah bin Ka’ab bin Ghauts Al Kadzdzab alias Al Aswadi Al Ansi

– Pada masa Rasulullah SAW.

– Berasal dari Yaman dan dibunuh oleh isterinya sendiri yang bekerjasama dengan kaum Muslimin.

• Thulaihah bin Khuwailid bin Naufal

– Pada zaman Rasulullah SAW.

– Berasal daripada Bani Asad. kembali ke pangkuan Islam

• Musailamah bin Tsumamah bin Habib Al Kazzab

– Pada zaman Rasulullah SAW dan sahabat.

– Berasal dari Yamamah.

– Dibunuh oleh Wahsyi pada zaman khalifah Abu Bakar As-Siddiq

• Sajah binti Al Harits bin Suwaid

– Pada zaman Rasulullah SAW dan sahabat.

– Seorang perempuan berasal daripada Bani Tamim. Seteru kepada Musailamah al-Kazzab kemudian bergabung dan berkahwin membentuk tentera yang besar. Diusir oleh khalifah selepas kematian suaminya.

• Al Mukhtar bin Abi Ubaid (Zaman sahabat)

– Berasal dari Thaif, penganut syiah yang mengaku nabi. Dia saudara ipar Abdullah bin Umar bin Khattab. Mati dibunuh oleh Mush’ab bin Az-Zubair.

• Mirza Ali Mohammad

– Pada abad 19.

– Pendokong agama Bahaisme.

– Dihukum mati oleh pemerintah Iran pada 1843

• Mirza Husein Ali

– Pendokong agama Bahaisme, penganut syiah.

– Mati pada 1892. Diikuti oleh anaknya yang bernama Abbas Efendy yang bermarkas di Chicago, USA.

• Mirza Ghulam Ahmad

– Berasal dari India.

– Mati terkena penyakit kolera.

– Pendiri agama Ahmadiyah, namun kitabnya bukan al-Quran.

• Rashad Khalifa

– Dari Mesir 1835-1908.

– Dibunuh oleh pengikutnya sendiri

• Asy Syaikhah Manal Wahid Manna

– Seorang wanita mengaku nabi.

– Dipenjara oleh pemerintahan Mesir

• Tsurayya Manqus

– Seorang wanita dari Yaman.

– Mati dibunuh oleh pengikutnya sendiri dan disalib

• Muhammad Abdur Razak Abul ‘Ala

– Dari sudan

Di Malaysia dan Asia Tenggara khususnya di Indonesia juga tidak terlepas daripada pendusta yang mengaku diri mereka sebagi nabi akhir zaman yang baharu. Mereka yang mengaku sebagai nabi ini mempunyai pengikut yang cukup ramai daripada pelbagai lapisan dan profesional. Mereka percaya bahawa dengan mengikut nabi palsu tersebut mereka akan terus memperolehi tiket atau jaminan khusus untuk masuk ke syurga.

Pendusta dan nabi palsu di sekitar Asia Tenggara

• Hadasari (Markasa, Sulawesi Selatan, Indonesia)

– Seorang perempuan yang mengaku sebagai nabi ke-26

• Lia Eden (Jakarta, Indonesia)

– Wanita yang mengaku telah mendapat wahyu daripada malaikat Jibril untuk mendakwahkan satu aliran kepercayaan baharu melibatkan tiga agama Samawi

• Ahmad Musaddeq (Indonesia)

– Pernah bertaubat namun masih menyebarkan ajaran dengan menggunakan nama samaran lain seperti Milah Abraham dan Gerakan Fajar Nusantara (Gafatar) masih aktif di beberapa wilayah Indonesia

• Gus Jari bin Supardi (Jawa Timur)

– Mendakwa sebagai Nabi Isa Al Habibullah dan menyebarkan ajaran agama Islam melalui pondok

• Abdul Kahar (Malaysia, Rasul Melayu)

– Mendakwa Tuhan melantiknya menjadi Rasul Melayu menerusi surah Yasin dan surah Ibrahim menerusi ayat ke-4

• Roslan Abdul Rahman (Melaka, Malaysia)

– Membawa fahaman ‘aku mengaku aku Allah’ dan ‘aku ini nabi akhir zaman’

• Meriam binti Ahmad Shaharudin (Selangor, Malaysia)

– Meriam Ahmad Shaharudin, wanita yang mengaku dirinya sebagai seorang daripada empat rasul selepas Nabi SAW kini semakin berani menyebarkan dakyahnya dengan memutarbelitkan ayat suci al-Quran untuk kepentingan peribadi.

• Ayah Pin (Terengganu, Malaysia)

– Menyifatkan dirinya sebagai ‘tuhan’ kepada semua agama dan mendakwa telah menerima wahyu dari langit untuk diajar di muka bumi.

Setiap pendusta yang mengaku sebagai nabi dan mendakwa memperoleh wahyu daripada Allah mengiktiraf diri mereka lebih mulia daripada yang lain. Dalam masa sama, mereka juga mempunyai kitab dan menjadi panduan pengikut mereka. Ketaasuban pengikut mereka ini telah melampaui batasan apabila menjadi nabi palsu tersebut sebagai sembahan mereka bertujuan untuk memperolehi sesuatu. Situasi ini menggambarkan satu bentuk kesesatan yang akan diikuti oleh manusia yang meninggalkan wasiat utama Baginda Nabi SAW iaitu al-Quran dan as-sunnah.

Justeru itu, manusia perlu memahami al-Quran dan hadis dengan pegangan yang kukuh bagi mengelakkan sebarang cabaran yang boleh mempengaruhi minda ke arah mengikuti nabi palsu dan pendusta yang semakin ramai pada hari ini. Dalam masa sama, perlu berguru dengan guru yang tepat dan bersandarkan sumber yang telah disepakati.

Penulis Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smber

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *