Home / National / G3mpar Satu P0sting di Sebuah Kawasan P3rkubor4n, Ini penjelasannya…

G3mpar Satu P0sting di Sebuah Kawasan P3rkubor4n, Ini penjelasannya…

Seremban: C3cair kem3r4han yang mengalir di Tan4h Perku.b0ran Islam F0rest H3ight Sen4wang di sini, dikenal pasti bukan d4r4h namun sias4tan masih dijal4nkan Jab4tan Min3ral dan Ge0sains (JMG) Negeri Sembilan.

Ahli Majlis Bandaraya Seremban (MBS) Datuk Ibrahim Abd Rahman berkata, sias4tan awal mendapati c3cair berkenaan bukan d4r4h seperti yang tul4r di media sosial.

Menurutnya, pihaknya bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paroi Datuk Mohamad Taufek Abd Ghani dan Datuk Bandar MBS Datuk Masri Razali serta Setiausaha MBS Mas Midyawan Yahya sudah melawat lokasi kejadian pada petang hari ini.

Katanya, pihaknya juga sudah diberikan penerangan oleh pegawai JMG Negeri Sembilan mengenai fen0mena yang berlaku di tan4h perku.b0ran itu.

“Kami dimaklumkan bahawa tapak asal tanah perku.b0ran terbabit adalah tempat berpaya dan berair serta terdapat beberapa kolam di kawasan itu.

“Malah, batu di tapak berkenaan adalah jenis merah mengandungi mineral besi. Interaksi antara batu, air dan tanah menghasilkan oxide (karat) berwarna mer4h.

“Sebab itu air yang mengalir di sekeliling kawasan perku.b0ran itu berwarna merah, namun ia bukan d4r4h seperti dakw4an sesetengah pihak. jika dilihat dengan mata kasar pun jelas tidak menyerupai d4r4h,” katanya ketika dihubungi.

Ibrahim berkata, tanah perku.b0ran berkenaan diwujudkan menerusi wakaf dan ketika ini MBS menutup sementara berikutan tapak itu sudah penuh.

Menurutnya, tapak berkenaan akan dibuka semula sebaik projek tapak baharu yang terletak bersebelahan siap sepenuhnya.

“Ketika ini, projek kawasan perku.b0ran yang baharu dan masih kosong itu belum boleh beroperasi dan apabila siap nanti, ia akan dibuka bagi urusan peng3bum!an j3naz4h.

“Buat sementara ini, semua urusan peng3bum!an j3n4zah dilakukan di Tanah Perku.b0ran Islam Bandar Ainsdale Seremban,” katanya.

Katanya, berbanding tanah perku.b0ran Senawang yang terdapat air bertakung dan banyak laluan air, tanah kub0r di Bandar Ainsdale dibuat dengan teliti dan di tapak yang strategik serta kawasan tinggi.

Terdahulu, tular gambar mengenai kawasan perku.b0ran itu yang dipenuhi cecair mer4h seperti d4r4h mengalir di celah-celah kub0r sehingga menimbulkan keg3mparan orang ramai.

Mereka mendakwa c3cair berkenaan adalah d4r4h yang keluar daripada kub0r berkenaan.

Sumber : Harian Metro

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *