Home / National / Isu Tarik Balik Pingat Emas Ziyad… Pihak Bertanggungjawab Tampil…

Isu Tarik Balik Pingat Emas Ziyad… Pihak Bertanggungjawab Tampil…

SEPANG: “Kepada semua pihak yang nak cari siapa s4lah, siapa tak s4lah, saya nak kata saya bertanggung.jawab atas semua yang berlaku. Janganlah tud.ing j4ri kepada 0rang lain.”

Demikian kata Faizol Harun, jurulatih kepada atl3t para-limpik negara, Muhammad Ziyad Zolkefli pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ketika mereka tiba di negara pada Jumaat.

Menurutnya, beliau tidak meng.anggap isu tersebut sebagai sab0taj daripada l4wan sebaliknya kerana sedikit ke.silapan t3knikal.

BACA: Isu pingat emas Ziyad: MSN diarah tubuh jawatankuasa si4satan – Faizal Azumu
Tambahnya, mereka pada asalnya tiba awal, kira-kira jam 5.55 petang (acara bermula jam 7.05 petang) namun di.tah4n dan tidak dib3narkan masuk ketika hampir di ‘call room’.

Difahamkan, penganjur menetapkan jam 5.55 petang (70 minit sebelum pertandingan) sebagai waktu ‘cut off’ untuk semua atl3t dalam acara berkenaan.

“Kami sampai awal dekat tr3k, dalam 4.15 petang. Bila kita dah sampai, Ziyad ‘warm- up’ dari 4.45 petang sampai 5.30 petang.

“Dalam pr0ses dari 5.30 ke 5.45 petang, kita ‘prepare’ untuk Ziyad, kita urut sikit sebab Ziyad kata ada rasa tegang 0tot.

“5.45 petang, kita ber.gerak dari tr3k ke ‘call room’. Kita dah buat kiraan kalau dari tr3k, lebih kurang 8 ke 10 minit. Kalau jalan laju, dalam 5 ke 6 minit.

“Bila sampai ‘call room’, kita tak berg3gas pun, kita jalan biasa, saya bagi nasihat dan semangat kepada Ziyad.

“Depan kita ada atl3t Greece, dia sampai dan boleh masuk dan kami ditahan. Kami tengok masa, 5.55 petang. Bila ditahan, kita rayu untuk masuk, dia (pegawai pertandingan) suruh tunggu,” katanya.

Tambah Faizol, pada waktu itu juga terdapat juru.latih Ukraine berhampiran pegawai bertugas.

“Selepas itu, atl3t Australia dan Ecuador ada di belakang, mereka minta masuk. Pada masa sama, pembantu pengadil panggil atl3t l0mpat tinggi masuk.

“Masa itu kita rayu lagi untuk masuk tapi pegawai kata “Sorry, you are late.”

“Dia tunjuk jam dah 5.56 petang. Saya lihat masa itu peserta kategori Ziyad ada di ‘call room 1’, tidak bergerak lagi ke ‘call room 2’.

“Sebab itu kita minta masuk tapi bila pagar tutup, juru.latih Ukraine lakukan prov0kasi kepada pem.bantu pengadil.

“Dia kata kalau benarkan Ziyad masuk, dia akan pr0tes. Lepas bercakap dengan Ketua Pengadil, Ziyad dibenarkan masuk,” ujarnya.

Selepas anak buahnya dibenarkan masuk, Faizol menghantar Muhammad Ziyad dan masuk ke stadium.

“Saya tidak tahu apa-apa (berkaitan penyertaan dibatalkan). Selepas l0ntaran ketiga, saya dimaklumkan pegawai yang Ziyad ‘DNS’ (Did Not Start).

“Kalau saya tahu awal, saya tak b3narkan Ziyad bertanding,” katanya menjelaskan panjang lebar kepada media di KLIA.

Ketika ditanya bukti anak buahnya tiba awal dan ber.depan masalah untuk memasuki ‘call room’, ini jawapan Faizol:

“Itulah masalahnya sebab dalam kawasan itu memang tidak boleh ‘live’ atau rakam apa-apa,” jelasnya.

Muhammad Ziyad dan Faizol tiba di KLIA pada Jumaat kira-kira jam 6.43 petang bersama tujuh lagi atl3t dan pegawai termasuk pemenang pingat perak, Chew Wei Lun.

Pada Selasa lalu, arena sukan dunia digemparkan dengan insiden mengejutkan di Tokyo selepas Muhammad Ziyad dina.fikan sebagai pe.menang pingat emas acara lontar pe.luru F20 dengan catatan l0ntaran sejauh 17.94 meter (m) yang merupakan r3kod dunia baharu.

Pem.batalan pingat 3mas Muhammad Ziyad adalah berdasarkan Peraturan 5.5 WPA – ‘Kegagalan Melapor Diri Di Bilik Menunggu’ yang menyatakan bahawa sekiranya atl3t tidak hadir di bilik berkenaan pada waktu dinyatakan dalam jadual bilik menunggu, keputusan mereka akan dinyatakan sebagai DNS.

Sumber: Astro Awani

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Perginya seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah

Kisah p3mergian seorang Ustaz di dalam sebuah surau sekolah. Dikhabarkan beliau banyak membantu rakan setugas …

Leave a Reply

Your email address will not be published.