Home / National / Jumlah Penghijrahan Penduduk Jepun Memeluk Islam Semakin Meningkat. Jom Teliti Faktor-Faktor Penyumbang

Jumlah Penghijrahan Penduduk Jepun Memeluk Islam Semakin Meningkat. Jom Teliti Faktor-Faktor Penyumbang

Bilangan penduduk Jepun peluk agama Islam semakin meningkat. Ini faktor-faktor yang menyumbang

MESKIPUN pada suatu ketika dulu, agama Islam dip4ndang s3pi di negara Jepun, namun sejak 10 tahun kebelakangan ini, hampir 112,000 hingga 230,000 penduduknya telah mem3luk agama suci ini, lapor portal Republika baru-baru ini.

Angka berkenaan dianggap satu perkembangan yang sangat p0sitif.

Ujar laman web berkenaan, pertumbuhan p3sat itu dikatakan didorong oleh beberapa faktor d0minan.

Pertama, ia disebabkan sesetengah penduduk yang sudah bergelar mu4laf berkahwin dan secara tidak langsung mewujudkan generasi kedua pada masa depan.

Selain itu, kedatangan imigr4n Musl!m dari Iran, Indonesia, Pakistan, Bangladesh dan lain-lain telah menyumbang kepada peningkatan jumlah masjid di seluruh negara Matahari Terbit itu.

“Apabila bertambahnya Rumah ALLAH, ia merupakan kesempatan penduduk lokal bersosialisasi dan belajar tentang Islam. S3ntimen IsI4m0f0bi4 juga membuatkan mereka ingin tahu adakah Islam m3micu kepada k3k3r4san atau sebaliknya? Maka, masjid menjadi tempat rujukan,” kata Republika.

Menurut laporan daripada Universiti Waseda di negara itu, terdapat lebih 100 buah m4sjid telah didirikan di seluruh pel0sok Jepun setakat tahun 2017.

Alasan seterusnya adalah kemasukan pelancong Muslim seperti dari Indonesia dan Malaysia yang tidak memerlukan visa.

“Hal tersebut memang disenangi. Seperkara yang menarik, tiket penerbangan murah yang sering ditawarkan menjadikan lebih ramai Muslim ingin menjejakkan kaki ke negara yang serba indah itu.

“Senario tersebut secara tak langsung menyebabkan premis makanan halal semakin bercambah dari semasa ke semasa. Negara itu juga dilihat sedaya upaya mem4ksimumkan sif4t yang lebih neutr44l dan ramah terhadap mereka yang beragama Islam,” tulis laman web itu lagi.

Selanjutnya adalah merujuk kepada tingk4t perpind4han ag4ma yang rend4h dalam kalangan Musl!m di Jepun. Secara umumnya, mereka yang lahir daripada keluarga Muslim akan kekal dalam agama Islam.

Berdasarkan penjelasan yang dihuraikan, kita dapat melihat secara jelas bagaimana negara itu menerapkan sikap harmoni, toleransi dan penerimaan yang tinggi dalam masyarakat mereka untuk memahami Islam yang sebelum ini banyak dis4lah ert!kn.

Bagaimanapun, menurut laporan The Economist, penduduk beragama Islam tidak lagi bimbang mengenai tempat berib4dah mereka, kecuali tanah perkub0ran.

Kira-kira 99 peratus penduduk negara itu dib4kar selepas m3ningg4l duni4, namun Islam mel4r4ng pend3kat4n seumpama itu.

Sumber: Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *