Home / National / K0nsep Proton Saga Knight Kary4 Saharudin Busri K3tua Rekabentuk Industri di MIM0S Berhad.

K0nsep Proton Saga Knight Kary4 Saharudin Busri K3tua Rekabentuk Industri di MIM0S Berhad.

Terpegun dengan konsep proton saga Knight karya Saharudin Busri menarik minat admin untuk kongsikan dengan netizen. Rekaan penuh k0nsep Proton Saga Knight ini merupakan karya Saharudin Busri yang merupakan Ketua Rekabentuk Industri di MIMOS Berhad.

M0del dalam k0nsep 3 dimensi (3D) ini direka khas untuk webinar reka.bentuk anjuran Per.satuan Pereka Perindustrian Malaysia (PEREKA) yang diadakan pada 31 0gos yang lalu.

Dapat dilihat bahawa Saga Knight mempunyai rekaan m0den dan boleh dikatakan agak futuristik, sebagai c0nt0h pada lampu depan LED bertitik yang di.hubungkan oleh strip LED memanjang, rekaan bumbung terapung dengan tiang-A hitam, dan lampu LED belakang yang juga mendapat strip nipis me.manjang.

M3nariknya, 3lemen retr0 pula termasuklah gerbang roda yang bersegi, grafik merah 0ren pada sisi badan terus menunjukkan ia sebuah Saga Knight, dan lencana Pr0t0n di depan yang menyala dengan lampu. Memang ikonik dan mengimbau kenangan bila lihat lencana Proton yang asal ini.

Untuk bahagian dalam, Saharudin be.kerjasama dengan sebuah syarikat jam tem.patan, Artwist, dimana beliau menggunakan tema merah dan hitam. Rekaan ini diambil dari m0del edisi khas kumpulan Wings, satu sentuhan me.narik.

Dalam m0del tiga-di.mensi penuh kali ini, dapat dilihat juga kabin.nya menggunakan paparan digital sepenuhnya untuk kluster instrumen dan unit infotainmen. Paparan ini terdiri dari beberapa skrin berwarna definisi tinggi yang disusun melintang, malah p3numpang depan juga mendapat skrin sendiri.

Di k0nsol tengah bahagian bawah, terdaapt satu skrin yang kami rasa untuk kawalan pendingin hawa, juga digital. Kawalan fizikal hanyalah pada beberapa butang dan t0mbol yang disusun dalam bentuk bulatan.

Kami juga sukakan sen.tuhan pada roda stereng dimana Saharudin mengambil rekaan dari Proton Saga asal, cuma mungkin warna dan bahannya lebih moden.

Menurut Saharudin, dia memilih kereta Pr0ton Saga kerana ia pernah menjadi ikon dan kebanggaan negara suatu masa dulu.

“Sempena Hari Kemerdekaan ini, saya rasa sangat sesuai untuk segarkan semula rekaan Saga lama menjadi lebih moden dan sesuai dengan trend masa kini,” kata Saharudin.

Kurang dari seminggu lepas, kami ada menyiarkan beberapa imej awal Proton Saga Knight ini. Untuk video rupa penuh tiga-dimensi Proton Saga Knight ini, anda boleh tonton video di bawah:

Sumber artikel, gambar dan video (Youtube): engear.tv

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *