Home / Islamik / Kemati4n Yang Dicemburui, Guru Quran Meningg4l Dunia Ketika Sedang Membaca Al-Quran… Al Fatihah (Dibaca)

Kemati4n Yang Dicemburui, Guru Quran Meningg4l Dunia Ketika Sedang Membaca Al-Quran… Al Fatihah (Dibaca)

Kematlan yang dicemburvl dan amat menyentuh hati apabila menghembvskan n4fas terakhir ketika membaca kalam Allah.

Itu pengakhiran mulia seorang huffaz dan guru al-Quran terkenal di Nazilli, Turki, Mehmed Ali Seflek Hodja, 96, yang menjadi bualan ramai.

Jenaz4hnya ditemui dalam keadaan kepalanya terbaring di atas halaman muka surat al-Quran, akibat ser4ngan jantvng malam Selasa lalu.

Memetik portal Haberurfa, warga emas itu sememangnya uzvr akibat faktor lanj0t usia.

Sepanjang hayatnya, Seflek mengabdikan dirinya dalam mengembangkan ilmu al-Quran dengan menjadi tenaga pengajar kepada ribuan pelajar.

Kematlan Seflek turut mendapat perhatian artis dan penyair, Dursun Ali Erzincanlı yang pernah memenangi hati jutaan orang daripada karya cinta nabi, yang menzahirkan duk4 cit4 atas kematlan Seflek.

“Permata berharga Nazilli, Ali Şeflek kembali kepada pencipta semasa membaca al-Quran.

“Semoga Syurga Buatnya” katanya

Seflek dikebumikan di tanah perkuburan Eğriboyun selepas solat jenazah di Masjid Koca, Nazilli.

5 Manfaat Menjadi Guru Mengajar Al-Quran
Para nabi dan rasul juga ditugaskan untuk mengajar dan menyebarluaskan ilmu Islam pada zaman dahulu. Hasil daripada ketekunan dan kesabaran mereka menyebabkan sinar Islam masih teguh menyinar sehingga kini. Jadi, apakah keistimewaan menjadi guru Al-Quran selain mendapat letih dan lelah? Point yang kelima sangat penting, pastikan untuk baca sehingga habis! Lima manfaat dan keistimewaan jika anda jadi guru mengaji adalah:

Aliran Pahala Yang Berterusan Hingga Selepas Mati
Selari dengan pesanan Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ahmad:

“Sebaik-baik manusia adalah mereka yang mampu memberikan manfaat buat masyarakat.”

Tugasan guru yang sentiasa menyebarkan manfaat bagi menjadi penyuluh hidup buat masyarakat mampu menjadi aset pahala yang berterusan. Malah sehingga kita berada di liang lahad kelak.

Guru Al-Quran Dipandang Tinggi Oleh Masyarakat Langit & Bumi
Berdasarkan hadith riwayat Muslim daripada Rasulullah SAW:

“Akan terputus segala amalan seseorang anak Adam setelah aj4l menjemputnya, kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, penyebaran ilmu bermanfaat kepada orang lain dan untaian doa daripada anak-anak soleh.”

Mereka yang mengamalkan dan mengajarkan ilmu Al-Quran yang benar mampu bergelar sebagai pewaris legasi Rasulullah SAW. Usaha dan jerih perih mengajar ilmu Al-Quran akan sentiasa dihitung dan dipandang tinggi oleh masyarakat langit dan bumi.

Guru Al-Quran Mempunyai Peluang Untuk Belajar Sambil Mengajar
Menjadi guru tidak hanya tertumpu kepada pengajaran ilmu kepada para pelajar. Malah melalui perkongsian ilmu pengetahuan antara pelajar dan guru membuka peluang kepada semua pihak untuk belajar daripada satu sama lain. Ini kerana mempelajari dan mengajari ilmu Al-Quran adalah sangat dituntut dalam Islam.

Menjadi Peringatan Bersama Termasuk Buat Diri Sendiri
Bekerja sebagai seorang guru Al-Quran boleh bertindak sebagai peringatan buat diri sendiri untuk sering konsisten dalam mempelajari Al-Quran dan segala ilmu yang terkandung di dalamnya.

Dalam pada masa yang sama tugasan ini mampu meninggikan darjat kedua orang tua mengikut hadith riwayat Abu Dawud:

“Barangsiapa membaca dan mengamalkan isi kandungan Al-Quran, Allah akan memakaikan mahkota yang menyinar lebih daripada sinaran matahari dunia buat kedua orang tuanya pada hari kiamat.”

Sumber:isuviral via diariviral.com & beanahomequran.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *