Home / National / Kemungkinan Ada Cuti Tambahan Petugas KKM

Kemungkinan Ada Cuti Tambahan Petugas KKM

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan (KKM) sedang mempertimbangkan untuk memberi cuti tambahan kepada petugas kesihatan dalam menangani t3kanan terhadap mereka ketika memben.dung wab4k C0V!D-I9.Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, berkata selain cuti tambahan itu, pihaknya juga akan menggerakkan unit psikologi untuk melaksanakan sesi kaunseling kepada mereka yang tert3kan.”Kita akan lihat bagaimana untuk kurangkan b3ban mereka (petugas kesihatan), namun jika dilihat kejayaan di Lembah Klang apabila vaksinasi dah berjaya, kita mula lihat kapasiti pes.akit kr!tikal di hospital agak menurun dan memberikan kelegaan kepada petugas barisan hadapan.”Jadi kita akan meneruskan usaha dalam Program Imunisasi C0V!D-I9 Kebangsaan (PICK) dan kesihatan awam, yang mampu menyumbangkan penurunan (jumlah kes) dan (kurangkan) t3kanan terhadap petugas kesihatan,” katanya pada sidang media di kementeriannya, hari ini.
Semalam, laporan muka hadapan BH melaporkan lebih 70,000 petugas kesihatan dikesan menghadapi gang.guan em0si selepas ‘dik3rah’ mela.wan wabak C0V!D-I9 secara berterusan sejak 20 bulan lalu.

Gangguan em0si itu juga jelas dapat dilihat menerusi perkongsian beberapa petugas kesihatan menerusi laman sosial dengan ada daripadanya mengaku men.angis setiap hari berdepan dengan b3banan berkenaan.

Koordinator Pasukan Sokongan Psik0sosial Kesihatan Mental (MHPSS) Perkhidmatan Psik.iatri KKM, Dr Nurul Nadia Ismail mendedahkan sebanyak 75,078 pertolongan cemas psik0logi (PFA) diberikan kepada petugas kesihatan KKM antara januari hingga Julai tahun ini.

Katanya, purata lebih 10,000 PFA sebulan itu adalah peningkatan dua kali ganda berbanding tahun lalu yang merekodkan 64,477 PFA atau purata 5,000 sebulan kepada anggota kesihatan KKM dan beberapa pes.akit C0V!D-I9.

Dalam pada itu, Khairy meminta petugas barisan hadapan ini untuk bertahan untuk beberapa minggu lagi.

“Mesej yang ingin disampaikan oleh saya dan Ketua Pengarah Kesihatan (Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah) ialah, ada cahaya di hujung terowong. Harap mereka (petugas kesihatan) bertahan beberapa minggu lagi (sebelum kes krit.ikal dijangka berkurangan),” katanya.

Sumber : Berita Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *