Home / National / Kisah Kepahlawanan Tok Janggut Gerik Perak Sehingga Dilantik Imam P3rang…

Kisah Kepahlawanan Tok Janggut Gerik Perak Sehingga Dilantik Imam P3rang…

Tok Janggut Kg Tg Rambai Grik Perak telah dijemput oleh MB Selangor ketika rusuhan kaum 13hb Mei 1969. Beliau berasal daripada Kerinchi Indonesia datang berdagang ke Huluperak. Di kampung Tg Rambai beliau dilantik sebagai ketua Kampong , ramai perantau dari Kerinchi Indonesia membuka tanah tanah baru dengan menanam Padi Huma atau Padi Ladang Bukit dan salepas habis menuai tanah berkenaan ditanam pula dengan getah .

Tok Janggut juga terkenal dengan keberaniannya yang tiada tolok banding diantara perantau Kerinchi ketika itu. Sepanjang hayatnya, Tok Janggut amat tersohor dengan kehebatan kepahlawanan melayu. Selain ketua kampung, beliau juga merupakan seorang peng.amal ilmu peru.batan, B0moh dan ahli tasa.uwuf. Menurut cerita orang tua yang masih ada semasa zaman kemahshuran Tok Janggut telah dilantik oleh pembesar di huluperak sebagai imam p3rang di kawasan Temenggor hingga Kenering.

Tok Janggut semasa hayatnya pernah beberapa kali brt3mpur dengan peng.ganas k0munis dengan hanya menggunakan p4rang panjang yang sehingga kini masih ada tersimpan di rumah pusaka pen.inggalannya yang kini didiami oleh Tn Hj Omar. Tok Janggut juga telah diceritakan telah memasang pagar sepanjang kampung Tanjung Rambai sehingga dikatakan peng.ganas k0munis setiap minggu lalu lalang di halaman rumah penduduk kampung tetapi mereka tidak nampak di situ merupakan kawasan kampung.

Kisah Tok Janggut juga terkenal di hulu perak di hari keraian peringkat daerah semasa gerik di perintah oleh DO Tuan Bekerley. Satu pertunjukan orang kuat telah dijalankan di padang Grik. Tuan Bekerley telah membawa seorang peng.gusti dari british untuk mengadakan pertunjukan gus.ti. Setelah selesai, orang putih tadi telah mencabar kepada semua orang melayu yang mana berani untuk tampil di tengah padang beradu kekuatan. Kebetulan pada masa itu Tok Janggut telah dijemput oleh Tuan Bekerly bagi memeriahkan suasana.

Akhirnya Tok Janggut bangun mel0mpat terus di tengah gelanggang. Tanpa banyak cakap mereka meneruskan pert4rungan dan dikhabarkan Tok Janggut dengan kekuatan yang ada telah mencam pak orang putih itu dengan sebelah tangan, orang putih itu terus terp3lanting kira – kira 50 meter ke hujung padang.
Tok Janggut juga telah menulis beberapa kitab pati rahsia peru.batan melayu, kitab amalan pen.dekar(Kaf 40 dalam bahasa Ibrani) yang pernah menjadi kontr.aversi bagi pengamal yang pernah mempertikai kandungan Kaf 40.

.

Namun segala kontraversi mengenai kitab Kat 40 itu telah dirungkai oleh Tuan guru Pak Teh Yang Dipertua pondok Pak Teh Pengkalan Hulu. Isi kandungan Kitab Kaf 40 merupakan bahasa dalam kitab Ibrani yang bukan calang orang yang boleh mengarang kitab tersebut. Maka Pak Teh yang juga salah seorang ahli majlis fatwa Agama islam negeri perak telah menyatakan kitab tersebut boleh digunapakai sebagai amalan harian. Selain Tok Janggut, terdapat beberapa orang lagi sahabat sahabat beliau yang handal dan tinggi amalan tauhid seperti Hj Majid( Imam), Hj Mat Tahir, Hj Mat Kaya, Hj Mat Ali, sutan Sharif dan beberapa orang lagi.

Al Fatehah kepada Tok Janggut

Sumber: Inilah Jalan Sufi Blogspot.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *