Home / National / Kisah Pasangan Di Jemput Yang Maha Pencipta Di Mekah, Suami Pergi Dulu Selang Sehari Dengan Isterinya…

Kisah Pasangan Di Jemput Yang Maha Pencipta Di Mekah, Suami Pergi Dulu Selang Sehari Dengan Isterinya…

Bercinta Hingga Ke Syurga : Keduanya Pergi di Bumi Makkah

“Makluman kepada semua, Isteri kepada Kepada jemaah yang dimaklumkan meningg4l baru-baru ini, telah meningg4l dunia di Jeddah”, tertera mesej ini didalam group whatsapp Pembimbing Umrah Az Zuha.

“إنا لله وإنا إليه راجعون”

Si suami meningg4l dunia di Mekah 24 jam sebelum berangkat pulang ke tanah air. sehari sebelum si isteri. Jen4zah suami beliau diuruskan oleh petugas Az Zuha Travel and Tours hingga selesai ditanam, manakala beliau pulang sedikit lewat daripada jadual asal berbanding jemaah lain.

Ketika mahu berangkat pulang semasa pemeriksaan di lapangan terbang, didapati suhu badannya terlalu tinggi. Maka pada ketika itu, beliau tidak dibenarkan pulang dan dimasukkan ke wad dihospital Jeddah.

Berkemungkinan ditahan 2 hingga 3 hari. Beberapa jam selepas ditahan wad, giliran si isteri dijemput “bertemu” Allah mengiringi pemergian suaminya sehari sebelum itu.

Mereka pergi dalam keadaan anak-anak dan ahli keluarga menanti kepulangan mereka ke Malaysia. Paling bongsu belajar di darjah dua.

Kisah ini seperti sebuah drama. Tetapi ianya adalah kisah benar.

Dari raut wajah, kelihatan masih muda kedua-duanya yang berasal dari Negeri Melaka, Bandar Raya bersejarah ini.Itulah h4kikat kem4tian, tidak mengira umur.

Bagi sesetengah orang, kem4tian itu adalah suatu yang menakvtkan. Takvt az4b sakr4tul ma ut, takvtkan az4b siks4an kubur serta takvt dan sedlh meningg4lkan harta dan anak-anak.

Manakala bagi sesetengah orang, kem4tian itu adalah kemuncak kepada kebahagiaan. Kerana hanya melalui jalan m4ti sahaja mereka boleh bertemu dengan Baginda Nabi SAW dan bertemu Allah SWT dialam akh1rat.

Orang yang tidak takvt m4ti disebabkan mereka tahu ke mana halatuju mereka selepas kem4tian. Visi dan misi mereka jelas.

Saidina Bilal Bin Rabah seperti dinukilkan di dalam buku Tasawuf Moden Buya Hamka, disaat kem4tiannya beliau berkata, “Alangkah gembiranya”.

Lalu isterinya bertanya, “Wahai suamiku, mengapa disaat sakr4tul ma.ut engkau berkata gembira. Padahal dari tadi saya berkata ‘Aduh dukacltanya hatiku!’”.

Bilal menjawab, “Tidakkah gembira hatiku, bila aku ingat bahawa aku akan meningg4lkan dunia yang fana, kembali ke alam b4ka untuk menemui Rasulullah SAW yang ku cintai”.

Saidina Bilal gembira akan kemtian kerana beliau tahu akan hal yang akan ditemuinya selepas kem4tian.

Semoga Allah mengampuni kedua-dua pasangan ini. Semoga d0sa mereka diampuni oleh Allah dan diganjarkan dengan ganjaran sebaiknya.

Semoga Allah kurniakan kesabaran kepada anak-anak dan ahli keluarga mereka.

“Ya Allah kurniakanlah kem4tian yang baik kepada kami”.

Sumber: Faisal Mustaffa, Penyebar Inspirasi Hidup Via Diari Viral

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.
Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di https://www.facebook.com/cantikyangabadi
https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

24 orang anaknya pelajar sekolah pondok dan terlibat dengan pertandingan Hafazan al-Quran

Perkongsian kisah kejayaan ibubapa berjaya mendidik 24 orang anaknya dengan didikan agama Islam. Subhaanallah, 24 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.