Home / National / Pengeringan Sungai Eufrat Di Bongkarkan Oleh N4sa, Tunggu Munculnya Gunung Emas…

Pengeringan Sungai Eufrat Di Bongkarkan Oleh N4sa, Tunggu Munculnya Gunung Emas…

Hari ki4mat tidak akan terjadi sampai sungai Eufrat (mengering lalu) menyingkapkan gunung emas. Orang-orang saling membu nuh untuk memper3butkannya. Terbu nuhlah pada setiap 100 orang itu 99 orang, namun masing-masing dari mereka berkata, ‘Barangkali aku yang menjadi orang yang selamat itu’” (HR. Muslim)

Hadis Rasulullah SAW di atas, merupakan salah satu tanda kecil ki4mat yang belum berlaku dan sememangnya pasti akan berlaku. Tapi tiada siapapun yang tahu bilakah sungai eufat akan kering dan menampakkan gunung-gunung emas yang pasti akan menjadi r3butan sesiapa sahaja.

Presiden Amerika pernah mengisytih4rkan bahawa dia akan mengundurkan t3ntera Amerika dari bumi Iraq, tetapi sampai sekarang tent3ra mereka tetap berada di sana. Hadis ini adalah salah satu sebabnya.

NASA amat berminat sekali tentang berita keringnya sungai Euafat dan munculnya gunung emas darinya kerana mereka ingin sekali memiliki gunung emas tersebut. Amat p3lik dan an3h sekali apabila kerajaan Am3rika meneliti satu persatu khabar yang telah disampaikan oleh Rasulullah SAW tentang peristiwa akhir zaman.

Mereka menemukan fakta penting, bahwa sejak tahun 2003 hingga 2010, kandungan air sepanjang sungai Tigris dan Eufrat mulai Turki, Syiria, Iraq hingga Iran telah kehilangan sekitar 144 juta kilometer kubik. Kandungan air itu terus berkurang dalam jumlah yang sangat besar pada tahun 2010 hingga 2015.

Sungai Eufrat/ Efrat atau sungai Furat yaitu Sungai bermula di Anatolia, Turki, dan berakhir di Teluk Parsi. Sungai ini panjangnya kurang lebih 2,781 kilometer atau 1,730 batu. Ia mengalir meliputi Turki, Syria dan Iraq. Imam Abu Dawud juga meriwayatkan hadis yang sama.

Dalam hadis itu, Rasulullah pernah bersabda, bahwa sungai yang mengalir di tiga negara besar, Turki, Syria, dan Irakq itu pada saatnya nanti akan menyingkapkan harta karun yang besar berupa gunung emas. Dalam kitab Al-Burhan fi `Alamat al-Mahdi Akhir az-Zaman, diungkapkan bahwa keringnya sungai Eufrat merupakan saat datangnya Al-Mahdi sebagai akhir zaman.

Berbagai polemik soal ketersediaan air dari sungai tersebut selalu mencuat di antara tiga negara yang dilaluinya. Pembangunan empangan selalu menjadi permasalahan bagi negara-negara tersebut. Pembinaan empangan di Turki memberi kesan kepada kuantiti air yang mengalir di Syria dan Iraq.

Kuantiti air yang semakin berkurangan setiap tahun menyebabkan semua orang menjadi c3mas dan mungkin akan kering dalam tempoh beberapa tahun yang akan datang. Semua ini membuktikan bahawa benarlah kata-kata Rasulullah SAW !!!.

L4rangan Mengambil Emas di Sg Eufat

Rasulullah SAW mel4rang mengambil emas tersebut kerana pasti akan mendatangkan fitn4h yang amat besar. Sudah tentu akan berlakunya pep3rangan yang amat d4hsyat di mana setiap 100 orang yang berebut emas tersebut hanya seorang sahaja yang terselamat. Lebih-lebih lagi Amerika yang memang telah sedia menunggu peluang ini sebab itulah dia tidak akan mengeluarkan t3nteranya dari bumi Iraq.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «يُوشِكُ الفُرَاتُ أَنْ يَحْسِرَ عَنْ كَنْزٍ مِنْ ذَهَبٍ، فَمَنْ حَضَرَهُ فَلاَ يَأْخُذْ مِنْهُ شَيْئًا»

Di dalam riwayat Bukhari Muslim, Rasulullah SAW bersabda: “Sudah dekat suatu masa di mana sungai Efrat akan surut airnya lalu tampak perbendaharaan emas darinya, maka barangsiapa yang hadir di situ janganlah ia mengambil apapun dari harta itu.”

يُوشِكُ الْفُرَاتُ أَنْ يَحْسِرَ عَنْ جَبَلٍ مِنْ ذَهَبٍ، فَإِذَا سَمِعَ بِهِ النَّاسُ سَارُوا إِلَيْهِ، فَيَقُولُ مَنْ عِنْدَهُ: لَئِنْ تَرَكْنَا النَّاسَ يَأْخُذُونَ مِنْهُ لَيُذْهَبَنَّ بِهِ كُلِّهِ، قَالَ: فَيَقْتَتِلُونَ عَلَيْهِ، فَيُقْتَلُ مِنْ كُلِّ مِائَةٍ تِسْعَةٌ وَتِسْعُونَ

Hampir tiba masanya, sungai Euphrat surut menyingkapkan gunung emas. Jika orang-orang mendengar hal itu, mereka berjalan ke sana. Maka orang-orang yang ada di sana mengatakan, “Jika kita membiarkan orang-orang mengambilinya, mereka pasti akan mengambil seluruhnya,” Beliau bersabda, “Maka, mereka bert3mpur di atasnya, sehingga setiap seratus orang terbu nuh sembilan puluh sembilan. Hadis riwayat Muslim

Keistimewaan Sg Eufat

Sungai Eufat yang merupakan tumpuan akhir zaman kerana akan menzahirkan emas dari perut sungainya dan sekaligus merupakan betapa benarnya kata-kata Rasulullah SAW merupakan sebuah sungai yang mat istimewa. Sungai ini bukan sebarang sungai, ia berpunca dari syurga.

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ” رُفِعْتُ إِلَى السِّدْرَةِ، فَإِذَا أَرْبَعَةُ أَنْهَارٍ: نَهَرَانِ ظَاهِرَانِ وَنَهَرَانِ بَاطِنَانِ، فَأَمَّا الظَّاهِرَانِ: النِّيلُ وَالفُرَاتُ، وَأَمَّا البَاطِنَانِ: فَنَهَرَانِ فِي الجَنَّةِ،

Kemudian saya diangkat ke Sidratul Muntaha, dibawahnya ada empat buah sungai, dua sungai yang tersembunyi dan dua sungai lainnya jelas terlihat. Aku menanyakan hal itu kepada Jibril, maka Jibril menjawab, “Dua sungai yang tersembunyi adalah sungai di dalam surga, sedangkan dua sungai yang jelas terlihat adalah sungai Nil dan Euphrat. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Sumber: www.tayibah.com, Suara Media Via Majalah Harian.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *