Home / National / Subhanallah, 42 Tahun Dikebum!kan 2 Jen4zah Penghafaz Alquran Masih Utuh…

Subhanallah, 42 Tahun Dikebum!kan 2 Jen4zah Penghafaz Alquran Masih Utuh…

Sungguh menakjubkan apabila 2 jen4zah yang dikebvmikan 42 tahun yang lalu masih lagi utuh. Jen4zah tersebut adalah para penghafaz Al-Quran sepertimana yang diceritakan melalui sebuah perkongsian dilaman FB dari negara seberang.

Tujuh dari ratusan mak4m di Tempat Pemak4man Umum (TPU) Kumpi Saribah, Kelurahan Grogol, Kecamatan Limo, Depok, Jawa Barat dib0ngkar. Selain mak4m almarhum Yanto, dua mak4m lain pun turut digali, pada saat digali, ada dua jas4d yang kondisinya masih utuh yakni almarhum Anih dan almarhum Syamsudin.

Pemb0ngkaran m4kam Foto: Matius Alfons/detikcom

Berdasarkan maklumat warga setempat, kedua jas4d ini selama hidupnya penuh dengan amal saleh dan baik dengan warga sekitar. Salah satu warga, Nian Darmawan menceritakan bahwa almarhum Anih semasa hidupnya adalah pengafal Alquran dan mengajarkan orang sekitar. Jas4d Anih diketahui telah dimak4mkan sejak 42 tahun lalu.

Selain almarhum Anih, almarhum Syamsudin juga dikenal sebagai orang yang baik dan taat beribadah.

Jasad Mak Anih (kanan) dan jasad Samsudin Foto: Matius Alfons/detikcom

“Mak Anih sewaktu hidupnya selalu mengaji, kata orang dulu. Tapi kalau Syamsudin orang yang dikenal baik dan sopan, ia (Syamsusdin) menin.ggal 27 tahun lalu kerana kem4l4ngan,” kata lelaki yang sebagai koordinator pekerja lapangan mak4m, kepada awak media, Kamis (20/9/2018), dilansir dari Suara.com

Dari tujuh jas4d yang masih utuh tersebut yang benar-benar masih utuh dua jas4d almarhum Anih dan Syamsudin.

Untuk pengetahuan, ratusan jas4d yang berada di area Tempat Pemak4man Umum (TPU) Kumpi Saribah, terpaksa diangkut dan dipindahkan akibat terkena imbas projek pembangunan Jalan Tol Depok – Antasari atau yang dikenal dengan sebutan Tol Desari.

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada mereka yang telah pergi meninggalkan kita.

enazah harum dan tersenyum benarkah ada? Hal itu seringkali diduga sebagai tanda seseorang meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah.
Kata Ustazmenyorot perihal anggapan tersebut. Ustaz Abdul Somad atau UAS memberikan penjelasan soal tanda seseorang meninggal husnul khatimah.

Berikut penjelasan UAS kepada detikcom soal tanda-tanda seseorang meninggal dalam keadaan husnul khatimah:

Tanda-tanda husnul khatimah

1. Akhir kalamnya lailahaillallqh
“Siapa yang akhir kalamnya lailqhaillallah maka ia masuk surga”. (Hr. Abu Daud).

2. Bagian atas pelipis berkeringat.
“Kem4tian orang beriman dengan jabin (kening atas pelipis) berkeringat”. (Hr. Ahmad).
Saat sebelum w4fat, mereka melihat balasan Allah. Mereka merasa malu karena balasan Allah terlalu besar dibandingkan amal mereka. Maka atas pelipis mereka berkeringat.

3. M4ti dalam keadaan beramal sholih. Sedang baca Al quran. Sedang khutbah. Sedang sujud, dll.
Doa abu bakar “Ya Allah, jadikan sebaik-baik amalku, amal penutup (ter4khir)” (Kanzul-‘Ummal)

4. W4fat dalam keadaan jih4d fi sabilillah.

5. Waf4t dalam keadaan orang-orang yang digolongkan sy4hid
– pergi menuntut ilmu. (Hr. At-Tirmidzi)
– tengg3lam. (Hr. Al-Bukhari dan muslim).
– terb4kar. (Hr. Al-Bukhari dan Muslim)
– tertimp4. (Hr. Al-Bukhari dan Muslim).
– mel4hirkan (Hr. Ahmad).
– terkena w4bah. (Hr. Al-Bukhari dan Muslim).

6. Harum semerbak seperti harumnya kubur perempuan tukang sisir keluarga fir’aun. Rasulullah SAW mencium harum semerbak tersebut ketika isra’ dan mi’raj. Kaum muslimin mencium harum semerbak dari kubur imam al-Bukhari.

7. Tersenyum.
“Kalau orang sholih. Malaikat datang dengan wajah bercahaya membawa kafan dari surga. Malaikat memanggilnya: wahai jiwa yang tenang. Keluarlah menuju ampunan dan rido Allah”. (Hr. Ahmad).

8. Waf4t hari Jumat.
“Seorang muslim wafat hari Jumat atau malam Jumat, maka terpelihara dari az4b kub0r”. (Hr. At-Tirmidzi).

Sumber: Majalah Harian

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *