Home / National / (Video) Subhanallah, J4sad Saidina Hamzah (RA) Masih Berd4rah Dan Harum. Bahkan Tangannya Masih Menekup Luk4nya Akibat Terkena Tomb4k, Yang Masih Keluar Dar4h. Walaupun Sudah Lebih 1400 Tahun.

(Video) Subhanallah, J4sad Saidina Hamzah (RA) Masih Berd4rah Dan Harum. Bahkan Tangannya Masih Menekup Luk4nya Akibat Terkena Tomb4k, Yang Masih Keluar Dar4h. Walaupun Sudah Lebih 1400 Tahun.

Sebuah “Kesaksian” Dr Thariq As-Suwaidan dalam kasetnya yang amat berharga “Qisshatun Nihayah” yang dinukil secara langsung dari Syaikh Mahmud Ash-Shawaf menyebutkan peristiwa besar yang dialami oleh sebahagian ulama dalam pengu b0ran semula sebahagian sahabat yang gug0r sy4hid di p3rang Uhud….

Bagaimana mereka menyaksikan para sahabat setelah 1400 tahun berlalu, bagaimana jas4d mereka seperti sedia kala tanpa perubahan, tanpa pembu sukan.

Sebagai bukti nyata atas kebenaran berita gembira dari Nabi Muhammad SAW kepada para syuh4da, bahawa bumi tidak memakan jas4d mereka….

Berikut adalah sebahagian dari petikan pembicaraan Dr Thariq As-Suwaidan tentang peristiwa tersebut.

“Syaikh Mahmud Ash-Shawaf telah menyampaikan kepada kami bahwa dia adalah salah seorang yang diundang daripada kalangan ulama besar untuk pemak4man semula para sahabat yang gugur sy4hid di p3rang Uhud di kompleks ku buran syuh4da Uhud iaitu sebuah kawasan perku buran yang terkenal….

Kerana dilanda b4njir, maka sebahagian j4sadnya timbul ke permukaan. Para ulama diundang untuk mengu burkan semula para sahabat tersebut.

Beliau berkata ”Di antara orang yang aku ku burkan adalah Hamzah RA, badannya besar, kedua telinga dan hidungnya terp0tong, perutnya terb3lah, dia meletakkan tangannya di atas perutnya….

Ketika kami menggerakkannya dan mengangkat tangannya, d4rahnya mengalir. Aku mengu b0rkannya bersama sahabat-sahabat lainnya yang gugur sy4hid di Uhud.”

Dr Thariq As-suwaidan berkata, ”Ini adalah perkara yang terbukti secara mutawatir dan dengan mata kepala. Semoga Allah SWT menyampaikan kita semua ke darjat para syuh4da….

Syaikh Mahmud telah menyampaikan kepada kami tentang aroma harum misk yang berasal darinya ketika d4rah mengalir dari jasad Hamzah RA.” SubhanAllah, setelah 1400 tahun lebih, betapa agungnya Engkau ya Allah. Alangkah besarnya kekuasaan-Mu, Maha suci Engkau….

Betapa utamanya, betapa mulianya, Allah memberikannya kepada para syuhada. Jika seperti itu kemuliaan jasaadnya yang terpendam di perut bumi yang tak seorangpun melihatnya, lalu bagaimanakah dengan kemuliannya di surga yang luasnya seluas langit dan bumi….

Selamat bagi yang telah melihat sahabat mulia ini, Hamzah bin Abdul Mutthalib RA pakcik Rasulullah SAW Jasaad Syuhada Yang Tidak Mengalami Pembu sukkan Jabir bin Abdillah bercerita,

”Menjelang p3rang Uhud, ayahku memanggilku pada malam hari. Ia berkata: ’Aku merasa akan menjadi orang yang paling pertama gug0r di antara para sahabat Nabi SAW….

Sungguh aku tidak meninggalkan sesuatupun yang lebih kusayangi selain engkau, disamping Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya aku memiliki hutang, maka lunasilah.

Dan bersikap baiklah kepada saudara-saudara perempuanmu.’ Keesokan harinya, ia pun menjadi orang yang pertama gug0r….

Ia dimak4mkan bersama orang yang lain dalam satu lub4ng ku bur. Tetapi hatiku merasa kurang selesa membiarkan ayahku berkongsi lub4ng ku bur bersama orang lain.

Enam bulan kemudian, aku memb0ngkar makamnya dan mengeluarkannya. Ajaib, jas4dnya masih tetap utuh sama seperti pertama kali aku mengu burkannya.” (Hadis Riwayat Bukhari, Fathul Bari, 3/214 )….

Petikan hadis di atas membuktikan di mana ayah Jabir RA terbu nuh dalam p3rang Uhud dan ketika enam bulan kemudian makamnya dib0ngkar, maka jasadnya tetap utuh. Enam bulan adalah waktu yang lama di mana tubuh mayat seharusnya sudah h4ncur…..

Penelitian membuktikan bahwa 24-36 jam pertama may4t diku burkan, maka bola mata mulai menonjol dan kornea menghitam. Cabang-cabang urat nadi mulai terlihat di perut dan dada.

2-5 hari berikutnya, wajah dan seluruh tubuh menggelembung, dari tubuh m4yat keluar bau busuk. Setelah melewati 5-10 hari, kulit mulai rapuh dan tubuh dilitupi larva….

Sumber:Pantaskah syurga via covernews24.com

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *