Home / National / Wanita ini Pelik Terlant4r Sebulan di h0spital tapi Mak Ayah tak Datang melawat. Hancur hati Apabila Tahu..

Wanita ini Pelik Terlant4r Sebulan di h0spital tapi Mak Ayah tak Datang melawat. Hancur hati Apabila Tahu..

Dia pelik apabila ibu dan bapanya tidak datang melawatnya sepanjang berada di wad hospital namun, rupa-rupanya…

KEHILANGAN ibu bapa serentak secara mengejut sememangnya hakikat yang sangat pahit untuk ditelan. Itulah ujian berat yang dialami Nur Dina Qistina Roslan selepas kedua-dua insan kesayangannya mene.mui aj.al dalam satu kemlangan ng3ri.

Tanggal 13 Februari 2015 pasti tidak akan dilupakannya sepanjang hayat kerana trag3di tersebut bukan sahaja menjadikannya ‘yatim piatu’ sekelip mata, malah di bahunya tergalas tanggungjawab berat sebagai kakak sulung yang perlu menjaga dua lagi adiknya.

Walaupun lebih lima tahun trag3di hit.am itu berlalu, namun semuanya masih jelas dalam ingatan gadis yang senang disapa sebagai Dina ini.

“Ketika itu saya berusia 12 tahun. Kira-kira pukul 3 pagi hari tu, papa kejutkan kami beritahu nak menzi.arahi Allahy.arham Tok Guru Nik Aziz yang meni.nggal dunia.

“Kami berlapan iaitu mama, papa, empat adik dan seorang ibu saudara menaiki sebuah kereta bert0lak dari Bukit Payung, Terengganu sebelum masuk Subuh. Selepas selesai urusan pengebvmian, kami pun pulang. Dalam perjal.anan, kami nak cari masjid untuk solat dan berehat. Mula-mula dah jumpa sebuah masjid, tapi papa kata kita cari masjid depan sikit.

“Namun tak sempat pun sampai ke masjid tu, kami kemal.angan dengan sebuah kenderaan. Saya tertidur sebelum keja.dian. Saya tak ingat apa-apa langsung… saya k0ma dan hanya tersedar ketika dah berminggu-minggu di h0spital,” cerita gadis yang kini berusia 18 tahun.

Menurut Dina, selain ibu bapa, dua adiknya turut menin.ggal dunia dalam trag3di tersebut, manakala dia dan se0rang lagi adiknya mengalami keced3raan par4h.

“Saya alami pat.ah rahang, lump.uh separuh badan iaitu sebelah kanan dan ada dar4h be.ku di kepala. Adik saya yang nombor empat pat.ah hidung dan dia juga k0ma. Adik saya nombor dua serta ibu saudara hanya alami keced.eraan ringan. Sebaik saya sedar, saya tak boleh bercakap atau bergerak pun. Saya rasa seperti sedang bermimpi.

Tersadar dari Koma, Nur Dina Qistina Langsung Dapat Kabar Buruk, Ayah dan Ibunya Sudah Dikubur.

Gambar kenangan Qistina (kanan) bersama ibu bapanya. Dalam tragdi pada 2015 itu, ibu bapa dan dua adiknya meninggl dunia.

“Hairan juga sebab tak nampak mama papa datang melawat hinggalah saya nak dib3dah, tapi tak terluah nak tanya ibu atau bapa saudara sebab saya sendiri tak boleh bercakap,” ujar anak sulung daripada lima adik beradik ini.

Dina akhirnya dibenarkan pulang ke rumah selepas sebulan terlantar di h0spital. “Seminggu lebih selepas pulang ke rumah tok (nenek), saya masih tak nampak kelibat mama dan papa. Tok dan yang lain beritahu mama papa dekat h0spital lain. Saya ingat lagi masa tu bermimpi nampak mama papa dan dua adik berpakaian serba putih.

“Esok harinya, saya cadang nak ajak tok dan ibu saudara pergi h0spital lawat mama dan papa. Tak sempat saya bersuara, saya terdengar perbualan seorang bapa saudara yang beritahu ‘adik beradiknya dah tinggal berapa orang saja’.

“Dia tak tahu saya terdengar. Saya hairanlah dan terus kata ‘papa kan ada lagi’. Masa itu semua pandang saya s3dih. Akhirnya ibu saudara peluk saya dan beritahu perkara sebenar. Hanc.ur hati bila dengar… seperti hil.ang separuh nya.wa. Macam mimpi rasanya hil.ang dua ibu bapa serentak. Saya ajak mereka ke kvbur mama papa. Saya rebah di kubvr sebab terlalu sedih,” ujarnya lagi.

Tambah gadis ini, dia mengambil masa yang lama untuk menerima hakikat kehil.angan ibu bapa dan juga dua lagi adiknya.

“Alhamdulillah tok, ibu saudara serta bapa saudara jaga kami adik beradik dengan penuh kasih sayang. Dan syukur sangat, dengan kuasa Allah saya akhirnya pulih seperti sedia kala walaupun ambil masa berbulan,” katanya yang kini menetap bersama neneknya di Bukit Payung, Terengganu.

Sekadar berk0ngsi di TikT0k untuk meluahkan kes3dihan mengenai trag3di yang hampir mer4gut nyaw.anya, Dina berkata dia sama sekali tidak menyangka vide0nya mendapat perhatian ramai.

Kita cari masjid depan sikit” – Traged1 selepas z1arah jenaz4h Nik Aziz! Selepas Sebulan terlant4r di h0spital, barulah gadis ini tahu kenapa mak ayah tak melawat – Daily Update
Kereta jenis Perodua Alza yang dinaiki Qistina dan keluarganya r3muk tervk.

“Saya cuma nak luahkan dan ceritakan apa yang pernah saya alami. Dalam masa yang sama saya nak hantar mesej agar kita semua hargai insan tersayang sebab aj.al m4ut boleh datang bila-bila masa. Ramainya insan yang baik hati, kirim kata-kata semangat serta d0akan untuk arwah ahli keluarga saya yang menin.ggal dunia. Ada juga yang berk0ngsi kisah yang sama seperti saya.

“Kini saya f0kus nak sambung belajar untuk banggakan arw.ah mama dan papa, dan juga untuk masa depan adik-adik. Saya mahu sambung pengajian dalam bidang kulinari dan bercita-cita nak buka bakeri sendiri kelak,” katanya lagi.

Sumber : mstar via Majalah Harian

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.