Home / National / Berita Duk4, Salam Takziah… Pahlawan negara, Jantan Baba, m3ningg4l dunia s4kit tua… Al Fatihah (dibaca)

Berita Duk4, Salam Takziah… Pahlawan negara, Jantan Baba, m3ningg4l dunia s4kit tua… Al Fatihah (dibaca)

MELAKA: Bekas anggota keselam4tan yang pernah membun0h tujuh k0munis pada 1951, Jantan Baba, 94, m3ningg4l duni4 akibat s4kit tua, selamat disem4dikan di Tanah Perkub0ran Islam Kampung Melaka Pindah di sini, petang semalam.

Cucu saudaranya, Abd Majid Ibrahim, 58, berkata Allahy4rham yang juga Ahli Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) mengh3mbuskan n4fas terakhir di H0spital Alor Gajah, kira-kira jam 12 tengah hari.

Ketika remaja, Allahy4rham juga pernah dihantar ke Siam pada berumur 14 tahun bersama dua abangnya apabila dipaksa menjadi buruh binaan landasan kereta api di negara itu selama setahun.

Jantan berkhidmat dengan Batalion Pertama Askar Melayu selepas menamatkan latihan rekrut di Port Dickson dan sepanjang perkhidmatannya pernah menyel4matkan ramai rakan-rakannya ketika pert3mpuran termasuk Leftenan Muda Philcox, walaupun dirinya sendiri mengalami kec3deraan akibat ditemb4k p3ngg4nas.

Beliau berkata, Allahy4rham yang juga bekas Pegawai Waran II Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) itu pernah mengetuai operasi men3ntang k0munis pada 8 April 1951 di Kongkoi, Kenaboi, Negeri Sembilan.

Ketika hayatnya, hasil jasa dan keberaniannya membvn0h tujuh komvnis ketika d4rurat, Allahy4rham dianugerahi Pingat Keberanian British Military Medal (M.M) yang setaraf Pingat Gagah Berani oleh baginda King of England pada tahun 1951.

“Allahy4rham yang meninggalkan enam anak turut menerima penganugerahan daripada Pesuruhjaya Tinggi British Tanah Melayu, Sir Donald MacGillivray, selain pernah dipilih mewakili batalion menghadiri pertabalan Queen of England pada 1952.

“Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.


Ketika upacara Pengisytiharan Kemerdekaan, beliau berada di belakang Raja-Raja Melayu serta Bapa Kemerdekaan Negara, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka.

“Beliau diberi penghormatan menjadi pemegang cokmar ketika persidangan Parlimen pertama negara, selain namanya turut terpahat di Tugu Peringatan Negara,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali, turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan berdoa semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya serta ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan turut memberi pengiktirafan di atas jasa dan peng0rbanan Allahyarham dengan penganugerahan Pingat Gagah Berani (PGB), manakala Kerajaan Negeri Melaka menganugerahkan Bintang Cemerlang Melaka (BCM) pada tahun 2020.

Sejarah perju4ngannya menyaksikan Allahy4rham turut ters3lamat daripada m4ut walaupun dit3mbak k0munis dengan jarak dekat, apabila pelvru hanya terkena sisi telinga kiri dan lehernya.

Sumber: Berita Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *