Home / Islamik / Buk4n Islam Yang Menerima Anugerah tokoh Maulidurasul, Ini Kisah Cikgu Chan Chin Ho… Sekalung Tahniah Cikgu

Buk4n Islam Yang Menerima Anugerah tokoh Maulidurasul, Ini Kisah Cikgu Chan Chin Ho… Sekalung Tahniah Cikgu

Anugerah Tokoh Maulidur Rasul adalah  merupakan sebuah pengiktirafan yang dianugerahkan kepada orang Islam di atas sumbangan mereka di Malaysia dan negeri-negeri di dalamnya. Anugerah diberikan kepada penerima semasa penganjuran sambutan Maulidur Rasul, namun atas keadaan tertentu orang buk4n islam juga layak untuk menerima anugerah ini berdasarkan sumbangan mereka kepada masyarakat Islam.

Dalam perkongsian kali ini, seorang cikgu dari Melaka bernama Chan Chin Ho telah layak menerima anugerah Tokoh Maulidur Rasul atas sumbangannya kepada anak didik yang beragama Islam dalam menghasilkan video berbentuk dakwah dan kerohanian. Ikuti perkongsian seterusnya melalui laporan berita Astro Awani.

Chin Ho (depan, kanan) ketika menerima anugerah Tokoh Abdullah Uraiqith yang disampaikan oleh Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Ali Mohd Rustam sempena Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Bukit Palah, pada Selasa. – Gambar/ Sinar Harian

MELAKA: Usaha membimbing pelajar menghasilkan video berbentuk dakwah dan kerohanian menjadikan seorang guru bukan Islam dipilih Jawatankuasa Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Melaka sebagai penerima Anugerah Tokoh Abdullah Uraiqith pada tahun ini.
Guru bimbingan dan kaunseling, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Durian Tunggal, Chan Chin Ho, 41, berkata, sebagai guru, perb3zaan ag4ma bukanlah satu pengh4lang namun menganggap agama itu sebagai titik penyatuan dan perpaduan kaum.

Menurutnya, sebagai guru kaunseling sudah pasti dia perlu prihatin dengan keadaan pelajar terutama mereka yang terj3jas akibat pand3mik C0vI9 selain menjadi perantaraan penyerahan peranti di bawah program cerdik kepada kira-kira 50 pelajar yang tidak berkem4mpuan agar mereka tidak terc!cir mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

“Terima kasih atas penghargaan ini oleh kerajaan negeri Melaka.
“Anugerah ini memberikan semangat kepada saya untuk terus membantu pelajar terutama pelajar beragama Islam bagi mengikuti program-program anjuran Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM),” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Sementara itu pengurus jen4zah pes4kit C0vI9 H0spital Melaka, Hasnul Hussien,52, menzahirkan rasa terharu kerana diberikan penghargaan menerima Anugerah Abu Thalhah.

Menurutnya, selama lebih 15 tahun menguruskan jen4zah, dia mengakui menguruskan jen4zah pes4kit C0VI9 merupakan satu cabaran besar lebih-lebih lagi perlu memakai perlindVngan diri (PP3) dalam bilik kecil dan bah4ng.

“Bagi saya apa jua kerja dan tugas yang kita lakukan, buatlah seikhlas hati tanpa mengharapkan penghargaan dan sebagainya,” katanya.

Sembilan individu menerima Anugerah Khas Tokoh Maulidur Rasul termasuk Pengerusi Kluster Penguatkuasaan dan Pendakwaan Jawatankuasa Memperkasa Mahkamah Syariah Malaysia Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Rahimin Bani yang menerima Tokoh Muhamad Al-Fateh manakala bekas Timbalan Ketua Polis Melaka, Datuk Sharul Lalli Masduki menerima anugerah Tokoh Umar Abdul Aziz.

Sumber: Sinar Harian Via Astro Awani

Sekalung tahniah cikgu, walau berlainan agama namun komited untuk mengajar pelajar beragama Islam untuk menghasilkan video berbentuk dakwah. Semoga video tersebut menjadi asbab untuk Cikgu mendapat hidayah daripada Allah SWT.

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *