Home / Islamik / Inilah Wajah Muslim British Individu Pertama Pengasas Masjid Di England. Menyebarkan Dakwah Islam Sehingga Beliau Meniingg4l Dunia Pada Tahun 1932.

Inilah Wajah Muslim British Individu Pertama Pengasas Masjid Di England. Menyebarkan Dakwah Islam Sehingga Beliau Meniingg4l Dunia Pada Tahun 1932.

Bolehkah anda meneka siapakah individu yang menubuhkan masjid pertama di England? Jika anda tidak tahu, kami berikan jawapannya. Beliau ialah William Henry Quilliam atau lebih dikenali sebagai Abdullah Quilliam.

Berikut adalah kisah menarik mengenainya.

Kehidupan awal Abdullah Quilliam

Abdullah Quilliam telah dilahirkan pada 10 April 1856 di Liverpool, England. Beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga yang beragama Kristian Protestan (Gereja Wesleyan Methodist). Awal kehidupan semasa zaman kanak-kanaknya banyak dihabiskan di Isle of Man.

Beliau telah mendapat pendidikan dalam bidang undang-undang di Liverpool Institute dan menjadi seorang peguam selepas itu. Beliau merupakan seorang peguam jenay4h dan banyak terlibat dalam kes-kes pembunvhan berprofil tinggi.

Malah beliau mendapat gelaran sebagai ‘Unofficial Attorney-General of Liverpool’ ketika bertugas sebagai peguam.

Memeluk Islam selepas ke Maghribi

Minatnya kepada agama Islam mula berputik sewaktu beliau berkunjung ke Tangier, Maghribi. Pada ketika itu, beliau sedang menikmati waktu makan bersama seorang Muslim dan juga seorang Yahvdi.

Sewaktu bersama mereka ini, setiap seorang akan ditanya mengenai agama mereka dan masing-masing perlu memepertahankan kepercayaan mereka. Pada ketika inilah, Abdullah telah tertarik dengan ajaran Islam setelah mendapat banyak keraguan mengenai kepercayaannnya.

Pada tahun 1887, beliau mengambil keputusan memeluk Islam dan mengisytiharkan keislamannya melalui media setahun selepas itu.

Abdullah Quilliam mengasaskan masjid pertama England

Abdullah Quilliam telah membeli sebuah unit bangunan di Liverpool dan dua unit lagi melalui pinjaman bank. Pembelian ini dibantu melalui sumbangan derma daripada Putera Nasrullah dari Afghan!stan.

Di satu unit, beliau telah menjadikannya sebagai sebuah masjid. Manakala di dua unit berasingan, ia telah menjadikannya sebagai sebuah sekolah berasrama untuk lelaki dan juga perempuan.

Kesemua masjid dan sekolah berasrama ini berada di bawah satu institut yang dikenali sebagai Liverpool Muslim Institute. Liverpool Muslim Institute yang beralamat di 8 Brougham Terrace ini diiktiraf sebagai pusat Islam pertama di Britain dan masjidnya itu adalah masjid pertama di England.

Syeikh Al-Islam bagi Britain

Pada tahun 1891, Abdullah telah dilantik oleh Sultan Uthmaniyah, Sultan Abdul Hamid II sebagai Syeikh Al-Islam bagi United Kingdom. Malah, Sultan Abdul Hamid II telah mengurniakannya dengan cop mohor perak bagi mengesahkan kedudukannya sebagai seorang Syeikh Al-Islam.

Pemerintah Afghan!stan juga mengiktiraf beliau sebagai Sheikh of Muslims bagi Britain.

Berkhidmat untuk Islam hingga akhir hayat

Pada tahun 1908, Abdullah telah pergi ke Istanbul bersama anaknya dan menetap di sana. Ini kerana beliau melindungi dirinya daripada permusvhan dan juga penganiy4an yang dihadapinya di England. Ia boleh dikatakan sebagai Islamof0bia pada ketika itu.

Setelah menetap di Istanbul dalam tempoh yang agak lama, beliau kembali pulang ke Britain dan menyamar dengan menggunakan nama rakan lamanya yang juga seorang mualaf, Henri Marcel Leon (HM Leon). Menurut beberapa sumber, beliau telah menggunakan nama HM Leon yang juga bermakna Haroun Mustapha Leon.

Beliau terus berperanan menyebarkan dakwah Islam sehinggalah beliau meningg4l dunia pada 28 April 1932 di tanah perkuburan Brookwood di Woking, Surrey berdekatan dengan London.

Sumber:salamweb.com via Kongsisibomonicko

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *