Home / Islamik / Kaitan satu hadis dengan cuaca Arab Saudi pada Disember tahun ini

Kaitan satu hadis dengan cuaca Arab Saudi pada Disember tahun ini

Suhu terl4mpau s3juk dijangka landa Arab Saudi. Adakah ianya mempunyai kaitan dengan satu hadis yang ada menyebut perkataan s4lji. Sebagai umat Islam kita wajib percaya kepada hari ki4mat iaitu Rukun Iman yang ke enam. Ianya akan terjadi namun bila kejadian tersebut berlaku adalah rahsia Allah SWT bahkan Nabi Muhammad saw sendiri tidak tahu bila ianya akan berlaku, namun tedapat banyak hadis yang memberikan petanda dekatnya berlaku hari ki4mat tersebut. Antara hadisnya adalah kemunculan Im4m M4hdi yang akan memimpin umat manusia akhir zaman merupakan salah satu petanda bahawa dunia di akhir zaman.

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Akan berp3rang tiga pihak di sisi Kaabah, kesemuanya dari kalangan putera Raja. Tidak ada seorangpun yang bakal beroleh takhta yang direbvtkan. Kemudian muncul p4nji hit4m dari arah Timur, maka mereka mem3rangi kamu dengan pep3rangan yang kamu tidak pernah hadapi. (Kemudian Nabi S.A.W menyebutkan beberapa perkara yang tidak diingati perawi.) Sekiranya kamu sempat dengannya maka berbaiahlah padanya sekalipun terpaksa merangk4k di atas s4lji. Kerana sesungguhnya dialah kh4lifah Allah al-M4hdi.”

[Hadis Riwayat Ibn Majah]

Adakah kita kini sedang menghampiri zaman yang telah disebutkan oleh Junjungan besar Nabi Muhammad Rasulullah SAW pada 1400 tahun yang lalu sepertimana yang disebut dalam hadith di atas. Sekiranya kita berada di zaman sahabat, sudah tentu kita akan berfikir bagaimanakah salji boleh turun di kawasan padang pasir yang pan4s ini. Namun, kini ianya bukan satu perkara yang p3lik lagi kerana s4lji sememangnya pernah turun di Wilayah utara Arab Saudi.

S4lji pernah turun di wilayah utara Arab Saudi pada Januari 2020. – Foto Twitter

RIYADH – Arab Saudi dijangka dil4nda dengan cuaca suhu mel4mpau sehingga mencecah ke paras sifar darjah Celsius pada musim sejuk yang dijangka bermula pada Disember tahun ini.

Menurut seorang jurucakap Pusat Meteorologi Kebangsaan negara itu, Hussein Al-Qahtani, stesen televisyen satelit Al-Ekhbariya baru-baru ini bahawa petunjuk awal menunjukkan bahawa musim paling s3juk akan melanda Arab Saudi.

Beliau berkata, suhu juga kemungkinan akan j4tuh di bawah sifar darjah dalam musim s3juk itu.

Katanya, dunia kini mengalami fen0mena suhu ekstr3m yang turut menjej4skan negara beraja tersebut.

Pada musim pan4s lalu, pusat meteorologi negara tersebut mencatatkan suhu 53 darjah Celsius di beberapa buah wilayah Arab Saudi, tambah Al-Qahtani.

Menurutnya lagi, hujan yang tidak dijangka juga pernah berlaku di beberapa kawasan di selatan ibu negara Arab Saudi, Riyadh.

Justeru, katanya, dijangkakan negara itu menyaksikan penurvnan suhu ketika musim s3juk.

Pada awal bulan ini, banyak wilayah di negara beraja tersebut menyaksikan hujan pada kadar sederhana dan lebat sehingga mencetuskan ribvt p3tir akibat Sikl0n Tropika Shaheen yang melanda Oman.

Pada Januari lalu, suhu di wilayah Asir, Arab Saudi j4tuh kepada -2 darjah Celsius berikutan cuaca s3juk sehingga mengakibatkan salji turvn.

Salji juga turvn pada Januari tahun lalu sehingga mengubah sebahagian besar gurun termasuk di kawasan pergunungan Tabuk, barat laut Arab Saudi menjadi putih ekoran salji. – Agensi

Sama-sama kita perbanyakkan amal ibadah kita kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan agar kita sentiasa bersedia menghadapi hari akhir kita walau dalam apa jua keadaan. Hidup hanya sementara, namun akhirat yang kekal selama-lamanya. Semoga kita semua berada di bawah lindungan rahmat Allah SWT sentiasa dan dijauhkan perkara-perkara yang mungkar. Allahuakbar, Yang Maha Pemurah lagi yang Maha Menyayangi.

Sumber: Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak admin Newshub24 tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Pengakhiran yang baik apabila beliau meningg4l dunia semasa sedang mengerjakan Solat As4r… Salam takziah Al Fatihah

Perkongsian sebuah kisah pengakhiran yang baik buat seorang wanita apabila dijemput oleh Yang Maha Pencipta …

Leave a Reply

Your email address will not be published.