Home / Entertainment / Kisah “Nasib An̷ak Ibrahim Pend̷ek” Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tap̷ak Parking. Al-Fatihah Buat Ayahnya Yang telah lama meninggalkan kita…

Kisah “Nasib An̷ak Ibrahim Pend̷ek” Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tap̷ak Parking. Al-Fatihah Buat Ayahnya Yang telah lama meninggalkan kita…

Setiap orang tidak mempunyai nasib yang sama, namun begitu kehidupan perlu diteruskan. Seorang ayah yang berjaya dalam kehidupan tidak menjamin kehidupan anak yang serba mewah. Terdapat banyak kisah di mana seseorang yang berjaya dan terkenal namun di penghujung usianya tid4k seindah yang dibayangkan. Begitulah yang boleh di simpulkan dari perkongsian kisah anak Allayarham Ibrahim Pendek ini yang meneruskan kehidupan selepas p3rginya ayah yang terkenal dengan bakat lakonan yang banyak menghiburkan hati penonton pada satu masa dahulu.

Siapa tak kenal peIawak terkenal, Allahyrham Ibrahim Pendek. Selain antara bintang komedi yang sering mewarnai filem-fiIem Ivcu arwh Tan Sri P. Ramlee, Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfileman Melayu kerana beliau adalah pelakon Melayu pertama berIakon dalam filem Hollywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam fiIem The Spiral Road pada tahun 1962.

Kalaulah keraj4an ketika itu meIuluskan permohonan Pak Brahim untuk meneruskan kariernya di Amerika Syarikat, nescaya arwh pasti sudah menjadi bintang lagenda di Hollywood!

Arwh mnlngggaI dunia pada tahun 2003 menlnggaIkan tujuh orang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika orang ramai sedang slbuk menyambut Aidilfitri.

SaIah seorang daripada mereka adalah Aidid. Dia yang masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun. Aku mengenali Aidid sewaktu bertugas sebagai Pegawai Khas Mnteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat memohon bntuan untuk keluarganya di Melaka. Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung ha yatnya arwh Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

” Selepas keti4daan ayah, kami semua membawa diri untuk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah kompleks membeli-belah di ibu kota. Berapalah sangat gaji, nasib baik adalah bntuan RM300 sebulan kerana saya pemegang kad 0KU. Tetapi saya taknak mengem1s dan mer4yu simp4ti bang. Selagi hyat dikandung badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang haIal.

” Cuma saya berharap, kalaulah ada peluang pekerjaan di sekitar Cheras, harap dapatlah tawarkan pada saya kerana kini saya hanya menumpang dengan abang angkat di sana, bila kena syif malam susah betul saya nak ke pusat bandar, maklumlah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahal.

” Arwh ayah memang pelakon terkenal, semua orang kenal…tetapi susah kami tak seorang yang tahu. Saya bangga dengan pencapaian ayah dan saya tak menyesal menjadi anaknya. Cuma saya tak boleh hidup dengan kemahsyuran dan kegemilangan ayah, semua tu tinggal sejarah…nak kerja tempat lain banyak orang tknak terima kerana faktor fizikal saya, jadi tempat parking inilah dunia saya,” katanya sa yu sewaktu kami berbual siang tadi.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid…berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…berilah dia peluang…kenanglah jasa arwh bapanya, satu nama besar dalam industri hiburan tanah air…Al-Fatihah untuk nama besar ini…Allahyrham Ibrahim Pendek.

S4yu dan P!lu terbaca kisah kehidupan anak arw4h, kehidupan anak seorang seniman yang terkenal tid4k seindah seperti yang disangkakan. “saya taknak mengem1s dan mer4yu simp4ti bang. Selagi hyat dikandung badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang haIal” – Aidid, Semoga dipermudahkan urusan anak arw4h dan sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah buat arw4h Ibrahim Pendek dan semoga rohnya dicucuri rahmat.

Sumber: Majalah Sinar

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Inilah Amalan Sy4msul Yusof sebagai Peng4rah Fil3m sehingga dimurahkan rezekinya

Setiap kejayaan sudah semestinya terselit kisah-kisah disebalik kejayaan tersebut dan kebanyakkannya berkait rapat dengan amalan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.