Home / Islamik / Kisah Pem3rgian yang dic3mburui, meningg4l betul-betul di depan Makam Nabi pada malam jumaat dan 10 malam terakhir Ramadhan. Subhanallah

Kisah Pem3rgian yang dic3mburui, meningg4l betul-betul di depan Makam Nabi pada malam jumaat dan 10 malam terakhir Ramadhan. Subhanallah

Terbaca satu kisah yang dikongsikan di laman maya beberapa ketika lalu mengenai pem3rgian yang amat mulia dan dic3mburui ramai. Semoga artikel ini dapat memberikan sesuatu yang bermanfaat kepada kita semua.

“Beruntung kau Bad. Aku cembvru Allah pilih engkau disem4dikan di perkub0ran baqi’. Berdekatan pula dengan Maqam Sayidina Uthman bin Affan radiyallahuanhu dan para sahabat nabi yang lain.”

Perginya seorang insan yang dicembvrui ramai selain ditangisi oleh mereka yang dekat dengannya dan dialah antara insan yang terpilih setelah dinilai oleh Allah SWT sebagai seorang khalifah di bumi ini yang mempunyai peribadi yang sangat mulia dan indah.

Kisah yang dikongsikan laman Remaja ini menceritakan bagaimana seorang hamba Allah insan yang terpilih yang pem3rgiannya di hadapan Makam Nabi telah menjadi bualan ramai masyarakat Arab selain turut jadi tular di laman sosial. Kem4tian seperti ini dikatakan sangat jarang berlaku dan arwah p3rgi ketika malam Jumaat dan juga 10 malam terakhir Ramadhan di bulan puasa.

Kelebihan meninggg4l di Mekah

Allahyarham adalah seorang rakyat Malaysia dan arwah juga dikenali sebagai Badrul Munir atau sering dipanggil sebagai Abang Bad. Beliau merupakan seorang runner yang membuat visa untuk pelajar-pelajar Madrasah. Arwah juga banyak berkhidmat untuk Madrasah, Ulama, Masyaik dan semua mereka ini dikatakan adalah waris Rasulullah.

Menurut satu sumber yang disampaikan oleh seorang Ustaz yang dikenali sebagai Ustaz Jamal daripada Hulu Langat yang sedang berada di Tanah Suci Mekah mengatakan bahawa arwah bersolat tahajjud di dalam bilik sebelum meninggg4l dunia. Arwah juga dikatakan sempat meminum segelas air masak dan kemudiannya Ustaz Jamal sempat meminta satu gelas daripada arwah.

Gambar terakhir arwwah sebelum meninggg4l dan rupanya almarhum terus mengh3mbuskan n4fas terakhir di sana tanpa sebarang tanda saket.

Kemudiannya mereka menuju ke Masjid Nabawi dan menunaikan solat sunat Qabliah diikuti dengan solat fardhu Subuh dan juga solat jen4zah. Arwah pada ketika itu berjalan menuju masuk ke Makam Nabi Muhammad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumb4ng depan Makam Rasulullah SAW.

“Arwah betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus meningg4l. Innalillahiwaninailahirojiun.”

Arwwah meninggg4l betul-betul di depan Makam Nabi pada Malam Jumaat dan 10 malam terakhir Ramadhan.

Sewaktu solat jen4zzah sedang diaturkan untuk arwah, orang-orang Arab meminta agar orang ramai turut mendoakan pengk3bumiannya di Jannatul Baqi. Kem4tiannya dicembvrui kerana beliau meninggg4l dunia di Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasullah SAW pada 10 akhir Ramadhan, ketika mengerjakan umrah dan pada malam Jumaat.

Ustaz Uthma Daud iaitu salah seorang daripada rakan arwwah turut meluahkan rasa kes3dihannya di atas pem3rgian sahabat baiknya itu. Dia turut menyatakan bahawa rasa cembvru dengan perjalanan terakhir arwwah itu yang disifatkan sangat indah itu sudah pasti.

“Beruntung kau Bad. Aku cembvru Allah pilih engkau disem4dikan di perkub0ran baqi’. Berdekatan pula dengan Maqam Sayidina Uthman bin Affan radiyallahuanhu dan para sahabat nabi yang lain.”

“Masa hidup di dunia ni engkau nampak biasa-biasa, tapi pergi dari dunia ini cara luar biasa. Semasa di dunia engkau nampak takde apa-apa kejayaan, tapi engkau sudah pun dapat kejayaan yang sebenar.”

Selain itu, beliau juga berkongsikan ketika saat-saat akhir sewaktu pem3rgian Allahyarham. Sebelum aj4l datang menjemputnya, Allahyarham turut sempat berselawat ke atas Nabi lebih kurang 70 kali sewaktu berjalan menuju ke makam Rasulullah SAW.

Ibrahim yang dapat menemani arwah Badrul Munir ketika beliau menziarahi Makam Nabi dan mengh3mbuskan naf4snya yang terakhir di sana ada menceritakan;

“Almarhum dan dia (Ibrahim) selesai solat Subuh bangkit berjalan menuju maqam Rasulullah untuk ziarah maqam Baginda sebab mereka baru sampai dari Malaysia ke Madinah al Munawarah pada malam tersebut.

“Ketika bergerak ke maqam nabi, almarhum berselawat lebih kurang 70 kali ketika berjalan menuju ke maqam. Tinggal lagi satu meter untuk berdiri di hadapan maqam Nabi, almarhum j4tuh ke bel4kang, bukan menuju ke arah hadapan. Ibrahim menyangkakan almarhum ketika itu hanya p3ngsan, jadi dia tak talqinkan almarhum, kecuali hanya memanggil nama sahaja “Bad, Bad!”

“Rupanya almarhum terus mengh3mbus naf4s di sana tanpa ada tanda saket apa-apa. Maulana Aswadi beritahu kepada saya “Jika orang meninggg4l di tempat lain kita boleh tanya apa asbab dia meninggg4l . Tapi jika di depan maqam nabi, tak perlu tanya lagi apa asbab dia.”

Arwah sememangnya sangat beruntung dan tidak semua orang yang akan mendapat peluang sebegini. Sesungguhnya arwah adalah insan yang terpilih, tambahan pula di 10 hari terakhir Ramadhan, berkemungkinan di hari kem4tiannya mungkin juga Malam Lailatul Qadar, siapa tahu?

Hanya Allah yang Maha Mengetahui segalanya.

Berikutnya adalah perkongsian daripada Datuk Dr Yahya Baba.

Arwah Badrul Munir (Bad) telah selamat disem4dikan di Tanah Perkub0ran Baqi’ Madinah Munawwarah. Sangat-sangat beruntung dikau meningg4l di Madinah kerana Nabi SAW akan beri syafaat.

مَنْ اسْتَطَاعَ أَنْ يَمُوتَ بِالْمَدِينَةِ فَلْيَمُتْ بِهَا ؛ فَإِنِّي أَشْفَعُ لِمَنْ يَمُوتُ بِهَ

Sesiapa yang boleh m4ti di Madinah hendaklah m4ti di sana kerana Aku akan syafaat Sesiapa yang m4ti di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana Meningg4l di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur d0sa-d0sa.

Firman Allah SWT :

Dan kalaulah apabila mereka menz4limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Arwwah Meninggg4l Betul-Betul Di Depan Makam Nabi Pada Malam Jumaat Dan 10 Malam Terakhir Ramadhan. Allahuakbar

Sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah buat arwah dan didoakan semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan Solihin. Amin Ya Rabbal Alamin.

Sumber : Infosebenar.com

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *