Home / World / Petani di India terk3jut apabila seekor kambing peliharaannya melahirkan anak berwajah manusia…

Petani di India terk3jut apabila seekor kambing peliharaannya melahirkan anak berwajah manusia…

Anak kambing berwajah manusia dilahirkan di India dan mengejutkan penduduk setempat apabila ditemui oleh pemiliknya yang merupakan seorang petani. Di India, kelahiran haiwan yang cacat dianggap sebagai petanda bur0k atau nasib m4lang, namun bagi yang beragama Islam, kita seharusnya percaya bahawa semua yang berlaku dengan keizinan Allah SWT. Tiada yang lebih berkuasa melainkan dengan kekuasaan Allah SWT. Musibah yang hadir adalah merupakan satu ujian atau dugaan kepada kita untuk menguji keimanan kepada Allah swt. Ikuti perkongsian melalui laman berita Kosmo.

NEW DELHI – Seorang petani di India terkejut apabila mendapati seekor kambing peliharaannya melahirkan anak berwajah manusia, lapor akhbar Daily Star semalam.

Kejadian itu mengg3mparkan penduduk setempat di kampung Gangapur dalam negeri Assam.

Susulan kejadian lu4r biasa tersebut, rumah petani berkenaan, Shankar Das, 46, dikunjungi penduduk tempatan yang datang untuk melihat sendiri keadaan kambing itu.

“Jiran-jiran datang ke rumah kami. Kesemua mereka berasa terkejut melihatkan rupa anak kambing itu yang menyerup4i manusia.

“Kambing tersebut telah pun melahirkan anak sebelum ini. Ini merupakan kelahiran keduanya,’’ jelas Shankar.

Di India, kelahiran haiwan yang cacat dianggap sebagai petanda bur0k atau nasib m4lang.“Di banyak kawasan, ia dianggap sebagai am4ran. Orang ramai melihat kejadian kelahiran mut4n sebagai petanda daripada Tuhan,” kata seorang jiran, Rakesh Kumar. – AGENSI

Sumber: Kosmo

Perkara khur4fat dorong kekvfuran, KHUR4FAT ialah cerita k4rut m4rut yang mempesonakan.

Jabatan Kemajuan Islam Ma-laysia (Jakim) dalam garis panduan Khur4fat dan Azimat menyatakan khur4fat sebagai cerita sama ada rekaan atau khayalan, ajaran, pantang lar4ng, adat istiadat, ram4lan, pemuj4an atau kepercayaan yang menyimp4ng daripada ajaran Islam.” (Jakim, 2008)

Melalui takrif ini, jelas bahawa khuraf4t adalah perbuatan sy!rik dan d0sa besar lantaran ia mer0sakkan akidah kerana mempersekvtukan Allah SWT dengan sesuatu yang lain.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Allah tidak ampunkan d0sa syir!k sementara Dia memaafkan d0sa-d0sa yang lain. Maka sesiapa yang mempersekvtukan (sy!rik) kepada-Nya sesungguhnya dia telah melakukan d0sa yang besar.” (Surah al-Nisa’, ayat 48)

Mereka yang melakukan perbuatan khur4fat wajib bertaubat kepada Allah SWT untuk menyelamatkan akidah daripada kekvfuran.

Bulan Safar yang mulia ini sering disalah tafsir dengan nasib baik atau bur0k melalui amalan tertentu seperti puasa, mandi dan solat khusus.

Selain itu, ada yang percaya kepada burung tertentu yang membawa kesan dalam kehidupan dan penularan peny4kit.

Sabda Rasulullah SAW: “Tiada penul4ran peny4kit, tiada thiy4rah, tiada nasib m4lang pada burung h4ntu dan tiada musib4h pada bulan Safar.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Menjadi kebiasaan orang jahili4h mempercayai amalan tath4yyur iaitu burung yang menentukan nasib baik buruk apabila mereka mahu keluar sama ada untuk berniaga atau bermusafir.

Jika burung itu terbang ke kanan bermaksud musafir mereka selamat. Jika ia terbang ke kiri, maka musafir mereka perlu ditangguh kerana ada mal4ng sedang menanti.

Rasulullah SAW menyebut: “Sesiapa yang menangguhkan hajatnya kerana mempercayai burung sesungguhnya dia melakukan perkara sy!rik.” (Hadis Riwayat Ahmad)

Sebahagian masyarakat Islam hari ini masih mempercayai nasib seperti itu.

Contoh, larangan perkahwinan dalam bulan Safar kerana sial dan pasangan itu tidak akan dikurniakan zuriat. Allah SWT yang memberi zuriat kepada dan ia tiada kena- mengena dengan bulan Safar.

Itulah kepercayaan yang menjadi prinsip akidah umat Islam melalui rukun Iman keenam iaitu beriman kepada qada’ dan qadar.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad) tiada sesuatu pun akan menimpa kami melainkan dengan ketentuan Allah. Dialah penolong kami, maka hendaklah orang yang beriman itu bertawakal kepada Allah.” (Surah al-Taubah, ayat 51)

Perbuatan menyandarkan kebur0kan kepada sesuatu adalah perbuatan sy!rik.

Rasulullah SAW memberi amaran: “Menyandarkan kebur0kan kepada sesuatu ialah syirik dan tidak termasuk ke dalam golongan kami melainkan mereka yang beriman sahaja. Sesungguhnya Allah menghilangkan syir!k itu dengan tawakal.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Sumber: Penulis pensyarah Centre for Fundamental Studies, Management & Science University (MSU) via Harian Metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Perkongsian kisah yang jarang berlaku iaitu seorang Putera Arab Saudi masih koma sejak 17 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *