Home / Islamik / NASA menyiarkan Gambar menakjubkan iaitu Ribut yang berlaku di Musytari, kekuatannya dikatakan boleh menelan…

NASA menyiarkan Gambar menakjubkan iaitu Ribut yang berlaku di Musytari, kekuatannya dikatakan boleh menelan…

Ribut di Musytari boleh ‘t3lan’ Bumi itu laporan berita yang telah disiarkan oleh laman berita kosmo hasil dari pengumuman atau laporan yang dikeluarkan oleh NASA, namun apa sahaja boleh berlaku dengan keizinan atau kehendak Yang Maha Kuasa.

WASHINGTON – Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) telah menyiarkan sebuah gambar menakjubkan berlakunya dua ribvt besar yang melanda Musytari di akaun Instagramnya, lapor akhbar The Sun semalam.

Gambar itu dirakam pada hujung tahun lalu oleh kapal angkasa pengorbit planet, Juno milik NASA.

Skala tepat kedua-dua ribvt itu tidak diketahui tetapi pakar berpendapat bahawa salah satu ribvt adalah sangat besar sehingga boleh memuatkan Bumi di dalamnya.

“Dua ribvt berputar yang besar sedang berlaku di permukaan Musytari dalam imej yang dirakam oleh perakam cahaya @NASASolarSystem Juno, JunoCam di laluannya yang ke-38 pada ketinggian kira-kira 6,140 kilometer,’’ kata NASA.

“Awan terang yang timbul di atas mewujudkan bayang-bayang pada tebing ribvt yang lebih rendah daripadanya.

“Ribvt di bawah lebih besar daripada yang di atas, biasanya sepanjang 50 kilometer,’’ jelas pihak tersebut. – Agensi

Itu serba sedikit petikan yang telah dilaporkan oleh laman berita kosmo yang memberikan gambaran bahawa dengan kuasaan Allah SWT, ribut yang besar boleh melanda sEbuat planet lain dan ianya tidak mustahil perkara yang sama boleh berlaku dimana-mana planet termasuk planet ini dengan kehendak Allah SWT.

Sebagai umat Islam kita seharusnya sentiasa melengkapkan diri dengan bekalan amalan dan kebajikan yang akan menjadi pembela kita di alam sana. Di sini turut dikongsikan petikan laman berita Harian Metro yang berkaitan persiapan diri menuju akhir4t;

Persiapkan diri bekalan menuju akhirat

SETIAP Mukmin dipertanggungjawabkan sentiasa mengingati kembali tujuan Allah SWT menciptakan manusia iaitu untuk beribadat kepada-Nya.

Firman Allah SWT dalam surah Adz Dzariyat, ayat 56 bermaksud: “Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada-Ku.”

Setiap manusia diuji sejauh mana tahap keimanan kepada Allah SWT yang akan menentukan kedudukannya di akhir4t kelak.

Allah SWT berfirman bermaksud: “Dialah yang telah mentakdirkan adanya m4ti dan hidup (kamu), untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat).” (Surah al-Mulk, ayat 2)

Ajaran Islam menuntut kita berusaha mempertingkatkan kuantiti dan kualiti ibadat, menjaga hubungan sesama manusia serta meningkatkan prestasi kerja dalam melaksanakan amanah di samping mencari rezeki.

Setiap Mukmin perlu berusaha menjadikan hari baru yang dilalui sentiasa lebih baik dari hari semalam serta tidak mengulangi kesil4pan sama berulang kali.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Tidaklah seorang Mukmin ters3ngat bis4 dari lubang (bin4tang berbis4) yang sama sebanyak dua kali.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Setiap manusia perlu mempersiapkan diri dengan bekalan amalan menuju akhir4t.

Firman Allah SWT bermaksud: “Wahai orang beriman! Bertakwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhir4t). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi Pengetahuan-Nya akan segala yang kamu kerjakan.” (Surah Al-Hasyr, ayat 18)

Ayat itu menyarankan setiap Mukmin menilai persediaan yang dilakukan menuju akhir4t.

Imam at-Tirmizi meriwayatkan hadis bermaksud: “Orang yang cerdik (yang berakal) adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kem4tian, sedangkan orang yang lem4h (imannya) adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa n4fsunya dan berangan-angan kepada Allah SWT (bahawa Allah akan mengampuninya).” (Riwayat at-Tirmizi, no. hadith : 2459)

Hayati juga pesanan Saidina ‘Umar al-Khattab RA bermaksud: “Hisablah diri kamu sebelum kamu dihisabkan dan persiapkanlah diri kamu untuk hari perhitungan yang besar di hadapan Allah SWT Yang Maha Agung kerana perhitungan seseorang kamu akan menjadi ringan di akhir4t nanti bagi seseorang yang sentiasa menghisab dirinya ketika di dunia.”

Antara perkara yang boleh dilakukan bagi meningkatkan iman dan takwa seiring dengan azam baharu adalah seperti memperbaiki solat.

Selain itu, kita juga disarankan mentadabbur ayat al-Quran dengan memahami, menghayati isi kandungannya serta mengamalkannya dalam kehidupan.

Kita juga harus meningkatkan ilmu pengetahuan kerana ia menjadikan manusia semakin tunduk dan takjub kepada Allah SWT. Selain itu, setiap perintah perlu dilaksanakan secara konsisten serta memperbanyakkan syukur kerana dapat menikmati kehidupan yang dianugerahkan Allah SWT ini.

Rasa syukur menjadikan kita selalu mencari nikmat dan rezeki Allah SWT dan yakin Allah sentiasa memberi pertolongan-Nya pada setiap masa.

Penulis Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi)

Sumber: Kosmo dan Harian Metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

P3rginya tokoh Ulama Dunia Islam Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi,إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

Dunia Islam dikejutkan dengan pem3rgian tokoh Ulama Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi sepertimana yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *