Home / World / Dr Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM telah dipilih sebagai salah seorang Imam Solat Terawih sepanjang bulan Ramadhan di Pusat Islam, Universiti Oxford, United Kingdom.

Dr Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM telah dipilih sebagai salah seorang Imam Solat Terawih sepanjang bulan Ramadhan di Pusat Islam, Universiti Oxford, United Kingdom.

Tahniah Dr. Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM di Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Sembilan yang telah terpilih menjadi salah seorang Imam Solat Terawai di Universiti Oxford. Sesungguhnya pemilihan ini merupakan satu kebanggaan buat negara.

PEGAWAI JAKIM DIPILIH SEBAGAI IMAM SOLAT TERAWIH DI UNIVERSITI OXFORD
28 Mac – Dr Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM di Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Sembilan telah dipilih sebagai salah seorang Imam Solat Terawih sepanjang bulan Ramadhan di Pusat Islam, Universiti Oxford, United Kingdom.

Mantan Timbalan Imam Besar, Masjid Negara ini adalah bekas pelajar Darul Quran JAKIM sebelum melanjutkan pengajian di Universiti Al Azhar diperingkat ijazah sarjana muda dan di Universiti Malaya pada peringkat ijazah sarjana serta Doktor Falsafah.

“Selain memimpin solat terawih sepanjang Ramadhan, saya juga diminta menjadi tenaga pengajar asas tahfiz Al Quran di sana”, ujarnya yang juga merupakan bekas Pensyarah Darul Quran JAKIM.

Program penghantaran imam Ramadan dan Aidilfitri dibuat menerusi kerjasama antara JAKIM dan Pusat Islam Oxford hasil inisiatif dan persetujuan bersama Felo di Pusat Pengajian Islam Oxford, Dato’ Dr. Afifi Al Akiti merangkap Orang Kaya Kaya Imam Paduka Tuan Negeri Perak.

“Ini adalah satu pencapaian dan pengiktirafan Universiti terbaik dunia kepada JAKIM dan Malaysia sebagai sebuah negara Islam contoh diperingkat antarabangsa”, ujar Dato’ Dr Sirajuddin Suhaimee, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) yang turut hadir ke KLIA untuk mengucapkan selamat berlepas kepada Dr Amru.

Sumber: Laman Facebook JAKIM

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Perkongsian kisah yang jarang berlaku iaitu seorang Putera Arab Saudi masih koma sejak 17 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *