Home / World / Jeddah dis3rang, c3tus keb4karan bes4r ke atas loji simp4nan miny4k

Jeddah dis3rang, c3tus keb4karan bes4r ke atas loji simp4nan miny4k

Perkongsian berita luar negara yang agak mengejutkan apabila Jeddah dis3rang oleh kumpulan Pemb3r0ntak H0uthi yang mengakibatkan keb4karan besar di loji simpanan miny4ak Arab Saudi. Didoakan semoga baik-baik saja dan keam4nan duni4 sejagat sentiasa terpelihara.

Jeddah: Ser4ngan pemb3r0ntak Yam4n ke atas l0ji simp4nan miny4k Ar4b S4udi mencetuskan keb4karan bes4r, di f4siliti itu yang terletak berhampiran litar Formula One (F1) Jeddah.

Ia ketika sesi latihan perlumbaan F1 di litar berkenaan. Kepulan as4p dapat dilihat dan latihan kedua perlumbaan itu ditangguhkan.

Kejadian itu adalah salah satu daripada 16 serangan dron dan p3luru berp4ndu oleh pemb3r0ntak yang disokong Ir4n di sekitar Ar4b Saudi. .

Gelombang ser4ngan itu berlaku menjelang ulang tahun ketujuh campur tangan t3nter4 gabungan pimpinan Ar4b Saudi terhadap pemb3r0ntak di Y4man.

Harga minyak melonjak sejak pencer0boh4n Rusi4 ke atas Ukr4ine mencetuskan kebimb4ngan bekalan, mendorong kuasa barat merayu Ar4b Saudi dan negara anggota lain dalam Pertubuhan Neg4ra Pengeksport Petr0leum (Op3c) untuk meningkatkan pengeluaran.

AS4P teb4l daripada keb4karan di l0ji berkenaan.
Serangan pada Jumaat menyasarkan “kemudahan Aramco di Jedd4h dan kemudahan penting di ibu kota mus0h (Ar4b) Saudi, Riyadh”, ciap jurucakap t3nt3ra Houthi, Yahya Saree.

Gabungan pimpinan Ar4b Saudi yang mem3r4ngi pemb3ront4k yang dis0kong Ir4n mengesahkan ser4ng4n di Jedd4h.

Pemb3r0ntak kerap mel4ncarkan ser4ngan sama ke atas kemudahan miny4k S4udi tetapi ser4ngan Jeddah ketika penonton dari seluruh dunia datang menonton perlumbaan Grand Prix F1.

Jurucakap F1 memberi jaminan “acara itu boleh diteruskan seperti yang dirancang”.

Jabatan Negara Amerika Syarikat meng3cam ser4ngan itu dan menyebutnya “tidak boleh diterima”.

Sumber: Harian Metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Perkongsian kisah yang jarang berlaku iaitu seorang Putera Arab Saudi masih koma sejak 17 tahun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *