Home / World / Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Dikenali dengan Putera Tidur atau ‘sleeping beauty’ apabila k0ma sejak 17 tahun yang lalu dan belum sedar sehingga kini

Perkongsian kisah yang jarang berlaku iaitu seorang Putera Arab Saudi masih koma sejak 17 tahun lalu. Ini penjelasan bagimana baginda masih mampu  bertahan sehingga kini sepertimana yang dikongsikan melalui laman Sinarplus.

KEM4LANGAN boleh menyebabkan pelbagai impak terhadap seseorang seperti kec3deraan, kec4catan kek4l dan k0ma. Bahkan, kadangkala boleh menyebabkan kem4tian.

Tidak silap SinarPlus, kisah Putera Arab Saudi, Putera Al Waleed Khaleed Talal yang mengalami kem4langan kereta pada tahun 2005 dan masih k0ma sehingga kini pernah tular pada tahun lalu.

Baru-baru ini cerita pilu itu kembali diperkatakan ramai.

Seperti yang dilaporkan, kehidupan Putera Al Waleed ibarat seperti kisah dongeng kanak-kanak, Sleeping Beauty. Justeru, beliau digelar sebagai ‘putera tidur’.

Pasti ramai tertanya-tanya, mengapa seseorang boleh k0ma selama bertahun-tahun?

Merujuk artikel Mayo Clinic, k0ma adalah keadaan seseorang yang tidak menyedarkan diri dalam jangka masa panjang disebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti kec3deraan tr4uma kepala, strok, kans3r otak, ker4cunan d4dah, alkohol, diab3tes atau j4ngkitan.

“K0ma diklasifikasikan sebagai rawatan kec3masan kerana tindakan pantas perlu dilakukan untuk memastikan otak hidup dan berfungsi.

“Pelbagai ujian darah dan imbasan otak dilakukan untuk menentukan punca k0ma sekali gus menentukan rawatan yang bersesuaian,” ujar laman web itu.


Dalam pada itu, CNN Indonesia melaporkan, kes individu yang k0ma yang memakan masa bertahun-tahun seperti yang dialami Putera Arab Saudi jarang berlaku.

“Lazimnya, k0ma yang bertahun-tahun akan beralih kepada keadaan vegetatif yang berterusan atau berlaku kem4tian otak,” kata laman web berpengaruh itu.

Terdapat beberapa jenis keadaan k0ma yang boleh terjadi merujuk artikel CNN Indonesia:

i. Ensefalopati toksik-metabolik
– K0ma ini diklasifikasikan sebagai keadaan disfungsi otak dengan gejala kekeliruan atau kecelaruan.
– Puncanya berbeza-beza termasuklah berlaku disebabkan peny4kit sistemik, j4ngkitan, kegagalan organ dan juga keadaan lain.

ii. Keadaan vegetatif yang berterusan
– Ia satu keadaan seseorang tidak sedarkan diri yang teruk. Mereka tidak menyedari persekitaran mereka dan tidak mampu bergerak secara sendiri.
– Dalam keadaan ini, seseorang boleh terjaga tetapi tanpa fungsi otak.

iii. Perubatan
– Ia adalah koma jenis sementara atau tidak sedarkan diri yang dilakukan bertujuan melindungi otak daripada bengkak selepas kec3deraan.
– Pes4kit akan menerima dos terkawal anestetik yang menyebabkan kekurangan perasaan atau kesedaran.
– Doktor akan memerhati dan meneliti tanda-tanda vital orang itu dan biasanya hanya berlaku di Unit Rawatan Rapi.

Sementara itu, dalam artikel yang sama turut menyenaraikan punca-punca berlakunya keadaan k0ma. Antaranya:

i. Kecederaan otak anoksik
– Keadaan itu berlaku disebabkan otak kurang oksigen sepenuhnya. Kec3deraan otak dalam beberapa minit boleh menyebabkan kem4tian sel dalam tisu otak.
– Ia boleh berpunca daripada ser4ngan jantung (jantung terhenti), keced3raan kepala atau trauma, lem4s, terlebih dos dadah atau ker4cunan.

ii. Trauma
– Kec3deraan kepala boleh menyebabkan otak membengkak atau berdarah. Apabila otak membengkak akibat trauma, cecair akan menolak tengkorak. Bengkak itu akan menyebabkan otak menekan batang otak yang seterusnya boleh merosakkan Reticular Activating System (RAS) iaitu bahagian otak untuk rangsangan dan kesedaran.

iii. Bengkak
– Bengkak tisu otak boleh berlaku walaupun tanpa tekanan. Kadangkala ia disebabkan kekurangan oksigen, ketidakseimbangan elektrolit atau hormon.

iv. Pendarahan
– Pendar4han dalam lapisan otak boleh menyebabkan k0ma akibat bengkak dan tekanan pada bahagian otak yang ced3ra. Tekanan itu menyebabkan otak beralih dan berlakunya kerosakan pada batang otak dan RAS.
– Tekanan darah tinggi, aneurisma serebrum dan kans3r adalah punca pend4rahan otak yang bukan disebabkan trauma.

v. Strok
– K0ma boleh berlaku apabila tiada aliran darah ke kebanyakan batang otak atau kehilangan d4rah disertai dengan bengkak akibat strok.

vi. Gula dalam darah
– Untuk penghidap diabetes, k0ma boleh berlaku apabila paras gula dalam darah sangat tinggi. Ia dikenali sebagai hiperglikemia.
– Hipoglisemia atau gula dalam darah yang terlalu rendah juga boleh menyebabkan k0ma. K0ma jenis ini biasanya boleh sembuh sebaik sahaja gula dalam darah diperbetulkan.
– Pun begitu, hipoglikemia yang berpanjangan boleh menyebabkan ker0sakan otak kekal dan k0ma berterusan.

vii. J4ngkitan
– J4ngkitan sistem saraf pusat seperti meningitis atau ensefalitis juga boleh menyebabkan k0ma.

viii. R4cun
– Bahan yang biasanya terdapat dalam badan boleh terkumpul menjadi toksik sekiranya badan gagal menyingkirkannya dengan betul. Sebagai contoh, ammonia daripada penyakit hati, karbon dioksida disebabkan serangan asma yang teruk, atau urea disebabkan kegagalan buah pinggang.
– Bukan itu sahaja, d4dah dan alk0hol dalam kuantiti yang banyak juga boleh mengganggu neuron dalam otak.

RAWATAN & SOKONGAN MORAL

Bagi rawatan seperti kes k0ma yang berlaku selama 17 tahun, ia bergantung juga kepada puncanya.

Mereka yang rapat dengan pes4kit k0ma perlu memberi maklumat kepada doktor sebanyak mungkin untuk menentukan punca keadaan itu.

Perhatian perubatan sangat penting untuk merawat keadaan seseorang yang mempunyai potensi untuk pulih seperti jangkitan yang beri kesan pada otak mungkin memerlukan antibiotik atau untuk kes diabetes, glukosa diperlukan.

Selain itu, pembedahan juga boleh dilakukan untuk melegakan tekanan pada otak yang membengkak atau untuk membuang ketumbuhan.

Apa yang paling penting sekali dalam rawatan k0ma adalah sokongan moral.

Mereka memerlukan sokongan hidup sehingga keadaan mereka menjadi lebih baik.

Walaupun ramai menyangka pes4kit k0ma biasanya tiada harapan untuk sedarkan diri dan kembali hidup normal, tetapi sebenarnya peluang untuk pesakit sedar semula masih ada!

Perkara paling penting, kita teruskan berdoa. Kuasa doa itu tidak ternilai.

Sumber: Sinarplus

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Dr Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM telah dipilih sebagai salah seorang Imam Solat Terawih sepanjang bulan Ramadhan di Pusat Islam, Universiti Oxford, United Kingdom.

Tahniah Dr. Amru Al Haz bin Adnan, Pegawai JAKIM di Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *