Home / Islamik / Ag4ma buk4n bahan untuk dibuat jen4ka. Law4k jen4ka perlu ada batasnya…

Ag4ma buk4n bahan untuk dibuat jen4ka. Law4k jen4ka perlu ada batasnya…

Kebelakangan ini kesucian agama Islam cuba dicem4ri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan seolah memandang ringan akan perkara tersebut dan adakah mereka sebenarnya sedar bahawa d0sa b3sar bagi mereka yang jadikan agama Islam sebagai bahan jen4ka sepertimana perkongsian yang dibuat oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Selain itu, terdapat banyak pihak yang meng3cam tindakan sebilangan individu yang cuba mencem4r kesucian agama Islam termasuk Penyanyi lagu parodi terkenal, Azman Naim.

Tangkap layar hantaran Facebook Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pada Sabtu.

SHAH ALAM – Perbuatan meny1ndir, memperm4in, meng3jek-ej3k dan menjadikan agama Islam sebagai bahan jen4ka adalah h4ram dan berd0sa bes4r.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dalam hantaran di Facebook berkata, perbuatan meng3jek sesuatu amalan atau kepercayaan dalam agama Islam kebiasaannya dilakukan oleh insan yang j4hil ilmu agamanya.

Katanya, kej4hilan itu hanya dapat diubati dengan ilmu pengetahuan sama ada melalui pengajian atau merujuk kepada individu yang lebih berpengetahuan.

“Disebabkan kej4hilan tersebut, maka tidak ada lagi rasa segan silu untuk mengeluarkan kata-kata melalui gurau senda, mom0kan, jen4ka dan mempers3nda yang hanya mengesahkan lagi kej4hilan yang selama ini tersembunyi dalam diri.

“Masyarakat Malaysia seharusnya bersama-sama menolak jen4ka yang mempersend4 apa jua unsur agama, budaya dan adat masyarakat.

“Kita mesti melihat trend ini sebagai anc4man pada keharmonian hubungan antara agama dan bangsa yang dinikmati oleh negara selama ini,” katanya pada Sabtu.

Hantaran itu dibuat sebagai mengulas mengenai seorang wanita yang ditangkap dan didakwa baru-baru ini atas kesalahan menghin4 Islam susulan tular video persembahan law4k pent4s di kel4b kom3di.

Wanita berkenaan tampil dengan berpakaian menj0lok m4ta sambil mengakui dirinya berbangsa Melayu, berag4ma Islam dan mendakwa telah menghafal 15 juzuk al-Quran.

Menurutnya, perbuatan berjen4ka dengan mempers3nda dan menghin4 agama adalah menjadi kesal4han jen4yah sy4riah dari sudut undang-undang yang berkuat kuasa di Malaysia.

“Menurut Akta Kes4lahan Jen4yah Sy4riah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997, apa-apa perbuatan menghin4 ag4ma Islam atau menyebabkan agama ini dipandang hin4 dan meng4juk-4juk atau menc3muh amalan atau upacara yang berhubung dengan agama Islam boleh disabitkan sebagai satu kes4lahan.

“Hal ini tertakluk di bawah Seksyen 7 iaitu menghin4 atau menyebabkan dip4ndang hin4 agama Islam dan Seksyen 8 iaitu mempersend4kan ayat al-Quran atau hadith,” jelasnya.

Selain itu, turut menyatakan pandangannya berkaitan isu ini ialah Penyanyi lagu parodi terkenal, Azman Naim;

KUALA LUMPUR: Penyanyi lagu parodi terkenal, Azman Naim meluahkan pandangan terhadap isu lawak mempers3ndakan agama, meny3ntuh sensit1viti dan berbaur perkauman hangat diperkatakan, baru-baru ini.

Menerusi entri dalam Instagram (IG), Azman berkata, lawak jen4ka perlu ada batas dan tidak boleh sewenang-wenangnya biarpun dalam medium media sosial.

“Semua benda kena ada batas. Tidak semua benda boleh buat lawak, lebih lagi, membabitkan isu agama dan bangsa. Bukan semua benda boleh dikategorikan dalam ruang kebebasan bersuara.

“Jangan mula, jangan jadikan normalisasi dan kena ada had. Kita duduk dalam negara pelbagai agama, kaum dan budaya.

“Benda ini r4puh. Kalau salah ‘tuning’, boleh jadi p4dang j4rak, p4dang tekvkur.

“Banyak lagi benda boleh dijadikan bahan lawak. Apabila muncul pihak lib3r4l yang menyokong dan ‘mast3rmind’ kepada ger4kan ini, saya tak boleh diam,” kongsinya dalam IG.

Kata Azman, tindakan berlawak menggunakan sentim3n agama dan perkauman kemudian dikelaskan sebagai keb3b4san bersu4ra tidak boleh dijadikan lawak biasa.

“Sampai bila perkara ini nak diteruskan? Sampai orang terima atau m4ti bertik4m sesama sendiri?

“Saya bukan orang alim. Saya jah4t, tetapi jangan sentuh hal agama dan kaum. Seperti mana saya menghormati agama dan kaum lain, begitu juga saya harap sebaliknya,” katanya. Berita selanjutnya di laman berita berkenaan….

Sumber: Sinar Harian & Berita Harian

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Nusantara Morning Post menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Pihak admin Nusantara Morning Post tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share Ya.

Jangan lupa untuk follow kami di newshubs24.com dan laman page kami untuk perkongsian lebih banyak berita terkini dan ilmu bermanfaat di;

https://www.facebook.com/cantikyangabadi

https://www.facebook.com/congcordei/

About admin

Check Also

Luahan ikhlas daripada seorang pelakon berbakat“Saya R3la Tak Berlak0n Daripada Buka Tudung”

“Saya Rela Tak Berlakon Daripada Buka Tudung” itu luahan ikhlas seorang pelakon muda berbakat Mia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *